15 juni, 2013

Fotoutställning firar 40 år med Volvo Ocean Race

För att fira sitt 40-årsjubileum öppnar nu Volvo Ocean Race en fotoutställning som tar ett nytt grepp på världens främsta jordenruntkappsegling.

Utställningen visas på Volvo Ocean Race Museet i Alicante, Spanien från fredagen den 14 juni fram till den 28 februari 2014 och visar 40 foton som berättar historien om tävlingen som startade som Whitbread den 8 september 1973 och än idag är sportvärldens mest utmanade test utav lagarbete, skicklighet och uthållighet.

Bilderna kommer från många olika håll inklusive Onboard Reporters, tidigare deltagare i tävlingen och tävlingsfotografer, och en bild dök upp genom en kampanj på Facebook.

Precis som bilderna visar är det mycket som har hänt i tävlingen på 40 år. Jeans och skjortor har bytts ut mot högteknologisk överlevnadsutrustning, träinredningar är idag avskalade kolfiberskal och nakna seglare navigerar inte länge med sextant och död räkning.

Samtidigt är det tydligt på bilderna att tävlingens kärna inte har ändrats alls. Avsked och återseenden är fortfarande känsloladdade, ansträngningen och utmattningen lika fullständig då som nu.

Några av seglarna som presenteras är sanna legender – ikoner som Conny van Rietschoten, Sir Peter Blake, Skip Novak och Eric Tabarly – medan andra har glömts bort.

Vid sidan av dem fokuserar utställningen på fans, familjemedlemmar och andra människor som har anknytning till tävlingen som berört så många.
Alla stora seglare i Volvo Ocean Race finns inte representerade, och det är långt från en kronologisk genomgång av tävlingens historia, men alla stora teman finns med.

– Volvo Ocean Race har alltid handlat om mod, hängivenhet och tilliten som seglarna ger varandra när de kappseglar runt jorden – vetskapen om att utan varandra kommer de aldrig att lyckas. Det är vad bilderna bevisar, säger Knut Frostad, VD för Volvo Ocean Race.
40 years, 40 Facebook

Den 40:e bilden i tävlingen kom in till oss efter att vi sjösatte en skattjakt på Facebook och vår hemsida. Vi bad helt enkelt våra fans skicka in bilder de hade som fokuserade på ansikten knutna till tävlingen och på människor snarare än båtar.

– Vi fick en rad fantastiska bilder men blev helt tagna på sängen när vi fick in en bild från en tidigare deltagare i tävlingen vid namn Anders Odelberg. Han deltog ombord på en svensk båt 1981-82 och hans bild ”Ismannen” passar perfekt med vårt tema det vill säga; på ytan har mycket ändrats med tävlingens kärna är exakt den samma.
Info: www.volvooceanrace.com