14 juni, 2013

Nyrenoverad kvarn och nya skyltar på Utö

– Invigning av flera satsningar på Utös kulturarv Under 2013 har Skärgårdsstiftelsen gjort flera satsningar på att lyfta fram Utös unika kulturarv. Idag invigs Utös signum, den nyrenoverade kvarnen, liksom Prästbacken som leder upp till Utö värdshus. Dessutom finns flera nya informationsskyltar på plats med QR-koder kopplade till kulturhistoriska dramatiseringar och nya skyltar till barnens Utöstig.

– Det är mycket roligt att vi nu har påbörjat arbetet med att lyfta fram den speciella kulturhistoria som skärgården bjuder, säger Skärgårdsstiftelsens Vd Lena Nyberg. Skärgårdsstiftelsens mål är att alla våra publika områden ska ha informationsskyltar som beskriver det besökarna kan uppleva på ön. Tillgängliga skyltar med taktil text och QR-koder som hänvisar till dramatiseringar av historiska händelser ger också fler besökare ökade möjligheter till upplevelser av sitt besök. Utö är en ö som ska kunna ge alla besökare något extra intressant minne att ta med sig hem.

Utö kvarn är en av skärgårdens mest kända siluetter som under flera år varit stängd för besökare eftersom trädäcket runt kvarnen varit genomruttet och farligt att gå på. Nu är den dock alldeles nyrenoverad med traditionella metoder och material. En byggnadsantikvarie har varit kopplad till renoveringen för att garantera att kulturvärdena behålls. Stickspånet som tidigare låg på taket är nu ersatt med ett faltak som enligt gamla bilder visat sig vara mer ursprungligt. Fönstervirket kommer från Gotland och består av tätvuxen fur som kompletteras med gammaldags hörnbeslag och gångjärn. Vingarna är nytjärade, kvarnen nymålad och det ruttna trädäcket utbytt. Nu kan kvarnen öppnas för allmänheten igen.

Nyproducerade informationsskyltar finns uppsatta vid kulturhistoriskt intressanta platser och byggnader på ön. Dessa är också på flera ställen kompletterade med QR-koder som ger besökaren ytterligare en dimension av platsen. De är kopplade till spännande dramatiseringar, vägbeskrivningar och syntolkningar av platserna genom en ljudguide. Lyssna här: http://irismedia.se/uto/

Dessutom invigs Prästbacken upp till Utö värdshus, som dränerats då underlaget har varit dåligt. Avrinningsrännor i kanterna är nu på plats och till hösten läggs ny asfalt för att möta slitaget under vintern.

Invigningstalare är Martina Mossberg, Kommunstyrelsens ordförande i Haninge och Gustav Hemming, Skärgårdslandstingsråd och ordförande i Skärgårdsstiftelsen.

Renoveringen av Prästbacken är en del av projektet Infrastruktur i skärgården med stöd från EUs regionala strukturfonder. Renoveringen av kvarnen samt produktionen av informationsskyltarna är delfinansierade av Länsstyrelsens kulturmiljöanslag. Till skyltarna har också Institutionen för geologiska vetenskaper, Stockholms universitet bidragit. Syntolkningarna har gjorts av projektet Tillgängligt landskap åt alla, Stockholms läns museum i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund.