14 juni, 2013

Ny teknik för att spräcka bort sten

Numera kan sten och mindre bergknallar enkelt tas bort på tomter och fastigheter, och husägare kan bygga garage och pool där det tidigare var berg i dagern. Med en hel ny, skonsam teknik med krutpatroner spräcks oönskade bumlingar bort. Tekniken kan bland annat användas för att bygga hamnanläggningar.

Den tid då högexplosiv dynamit var enda alternativet är förbi. Tekniken med stenspräckning används till och med för arbeten inomhus!

Många är de villaägare som stått på den egna tomten och önskat bort en stor sten eller en bit av ett berg. De kanske skulle vilja bygga en nerfart till garaget just där stenen sticker upp. Alternativt hade de önskat bygga en pool nedsänkt i marken.

Nu är det fullt möjligt att åtgärda. Detta utan att man tvingas använda dynamit då man samtidigt riskerar vibrationsskador på grannens hus.

Sedan sex-sju år tillbaka används Simplexmetoden inom spräckning, som alltså är en revolution inom branschen. Intresset för den nya spräcktekniken har vuxit enormt på bara några få år. 5.000 entreprenörer och markarbetare använder sig idag mer eller mindre frekvent av tekniken med stenspräckning, Simplex, ett världspatent som tagits fram av företaget Power Tools i Herrljunga.

Efterfrågan bland kunderna är stor. Idag spräcker man med hjälp av den nya tekniken nära husgrunder och vattenledningar, nära fjärrvärmeledningar och elledningar.

Båtägare har upptäckt att spräckningsmetoden går att använda för att få en vettig hamn. Stenar kan alltså spräckas även under vatten.

Det sker heller inga vibrationer i marken när en spräckning utförs. Det gör tidskrävande och dyra besiktningar av hus inom områden där arbetet utförs helt onödiga. Det måste annars ske när sprängning sker med dynamit.

Dynamiten orsaker vibrationer som fortplantas i berget och dessa vibrationer kan skada hus som ligger långt från sprängningsplatsen, även hundratals meter därifrån.

En del har tidigare använt sig av så kallad ”snigeldynamit”, men det är en gammaldags metod som tar tid och den är dessutom ojämn vad gäller resultatet.

– Metoden är populär bland sommarstugeägare i Bohuslän som kan utöka sina hus med en extra våning. De bygger nedåt, berättar marknadschef Malin Bengtsson.

Spräckning är så skonsam att det till och med används inomhus. Ett tillfälle var när ett hisschakt på fyra gånger fyra meter byggdes i Borås kulturhus. Ett annat spräckningsarbete utfördes i Forsmarks kärnkraftverk.
Ytterligare ett spektakulärt bygge var en tunnel under Stureplan i Stockholm. Det är en underjordisk gång mellan två huskroppar. Arbetet kunde ske utan att vare sig bilister eller gångtrafikanter märkte något. Möjligheterna är snart sagt oändliga.

Bilderna:

Ny metod att skonsamt ta bort sten och berg på tomten öppnar helt nya möjligheter för villaägare. Här visar Peter Persson, Power Tools, hur han enkelt tar bort en oönskad sten i trädgården – bara några meter från ett boningshus! FOTO: JERRY STRIDH

Under bråkdelar av en sekund sker en explosion som delar en oönskad sten som sedan enkelt plockas bort från trädgården. FOTO: JERRY STRIDH