13 juni, 2013

Tall Ships Race 2013 – besöker första gången Saaremaa

Den 22 juli besöker för första gången Tall Ships Race Saaremaas hamnar med drygt femtio fartyg. Saaremaa är etapp på vägen från Helsingfors till Riga.

Öppnandet av ‘Saaremaas maritima vecka’ med besök av Tall Ships Race’s flotta är Estlands största maritima händelse i år.

Saaremaa och Estlands stränder är ‘nya vatten’ för deltagarna i Tall Ships Race, vilka ej har seglats förut i denna formen. Ar 2011 besökte The Tall Ships Race Halmstad.

Samtidigt med Tall Ships Race’s ankomst till Saaremaa sker också Saaremaas operadagar, som under de senare åren har blivit mycket populärt. http://saaremaaopera.eu/en

I regi av ‘Saaremaas maritima vecka’ bjuder de två sista juliveckorna på olika maritima teman i de tolv större och mindre hamnarna runt Saaremaa. http://www.merepaevad.ee/?lang=en

Av Saaremaas långa tradition av upptäcksresanden till sjöss, är den mest framstående företrädaren utan tvekan Antarktis upptäckare Fabian Gottlieb von Bellingshausen, som är född på ‘Lahetaguse’ herrgård på Saaremaa.

Under förra århundradet var Saaremaa under årtionden ett avspärrat område, som Estländare från fastlandet endast hade möjlighet att besöka vid speciella enstaka tillfällen. Idag är Saaremaa öppet för alla.

Foto: Saaremaa turism.