11 juni, 2013

VM väntas locka 100 000 besökare till Riddarfjärden

27 racerbåtar VM-tävlar i helgen på Riddarfjärden. Båtarna gör 180 km/h på världens mest svårkörda bana helt nära huvudstadens kajer. Över 100 000 stockholmare väntas komma till Riddarfjärden där svenska världsmästaren Erik Stark (bilden) och svenskan Angelica “Bimba” Sjöholm tävlar mot världseliten.

Sverige har därmed sitt eget Monte Carlo-Race på vatten. Stockholms Stad, Stockholm Visitors Board och Motorlotteriet är samarbetspartners. Vid fint väder planerar arrangörerna för en folkfest med över 100 000 besökare. Evenemanget är gratis.

Flera kringaktiviteter serveras publiken, både i vattnet och på land. Bland annat e visar Wakeboardlandslaget upp sig och en surfbuss är på plats så att besökare kan prova paddleboard på Fjärden.

Tävlingarna går att följa från Riddarholmen, Söder Mälarstrand och Stadshuskajen.
Ingen annan F1 eller F2 båttävling har det senaste decenniet haft så många båtar vid startbryggan (27 stycken). Förarna måste kvala.

– Det är den enda tävlingen i Sverige med F2 båtar, säger Anders Bjurman ordförande KMKr och ansvarig för tävlingen. Det är en enorm fartkänsla i båtarna och en unik upplevelse att åka mitt inne i en av Europas vackraste huvudstäder.

Det är oerhört tufft att tävla på Riddarfjärden, då det finns kajer runt banan och svårbemästrade vågor.
Alla förare åker med samma akrylatbensin (miljöbensin). Motorerna är EPA-godkända miljömotorer.

– Folk kommer nära depåerna och kan titta på båtarna, fortsätter Anders Bjurman. Starten är häftig. När den röda lampan släcks går alla båtar igång och publiken kan stå några meter bakom. Det finns goda möjligheter att ta del av stämningen runt tävlingarna och få träffa både förare och team.