7 juni, 2013

Kors vad det vimlade av segel

Det varit kappsegling igår. Den klassiska regattan seglades i strålande solsken utanför GKSS-hamnen i Långedrag i Göteborg inför stor publik. Av 46 anmälda båtar kom 44 båtar till start. Många klasser i sju starter gjorde att skotten duggade tätt i luften, och startballongen åkte upp och ner hela tiden på gammalt vis. Den 100 jubilerande stjärnbåten hade samlat 11 båtar på startlinjen. Publiken har haft en god guidning genom dagens seglingar av Torbjörn Andréason, vice ordförande i Västkustens Träbåtsförening.

Segrare bland andungarna är båt 18, Mareld från en av de arrangerade klubbarna, Långedrags Segelsällskap. Andungen seglades av Clas-Henrik Möse, Christer Jersen och Lotte Waller.

Folkbåt 830 Xantippa med Göran Börjesson, Pontus Forsberg och Lars Jarfeldt var snabbast bland folkbåtarna.

K6:orna seglades stilenligt av Erik Benjaminsson och Inger Henningsson från Segelsällslapet Fram. De vann också priset Bets in show när det gällde att ha traditionell klädsel före, under och efter seglingen.

Den nybyggda D-kanoten som seglades av Kalle Jonasson som vann sin klass som är en konstruktionsklass hade efter sig på andra platsen en D-kanot som var bygggd 1930 och seglades av Mikael Hagkvist.

Bland stjärnbåtarna var de långväga gästerna vinnare. På första plats kom 533 Stella Nova, en plastbåt med Ragnar Lindstedt och Bo Eriksson, Uppsala. På andra plats kom 491, Gudingen seglade av Rolf Paulin och Anna-Pia Kardell, Stockholm. På tredje plats 526 kom Thomas Sandberg, Kungliga segelsällskapet, Stockholm. På fjärde plats ytterligare en långväga gäst 148, Eldflugan som seglades av Torsten Jacobsson. På femte plats äntligen en västkustbo, nummer 527, QvättII som seglade av Hasse Hansen, GKSS.

Den sista blandade klasen där gick första priset till J22:an nummer 6 Vestan, seglades av Stina Öberg och Inga Pålsson.

Dagen till ära var det flaggparad i GKSS-hamnen, och flera båtar hade satt upp flaggspel, dvs flaggade över topp i hamnen.

För fullständigt resultat se http://www.gkss.se/klassiskaregattan

Foto: Stina Jansson.