3 juni, 2013

Olof Stenhammar ny ordförande i Sjöräddningssällskapet

Vid Sjöräddningssällskapets konstituerande möte på Marstrand i går fredag valdes Olof Stenhammar till ny styrelseordförande. Olof Stenhammar är finansman, ekonomie och filosofie hedersdoktor och grundare av OMX, världens första privatägda elektroniska börsmarknad.

– Vi är glada och väldigt stolta över att Olof Stenhammar har tackat ja till det här uppdraget. Med Olof som ordförande känner vi i Sjöräddningssällskapet stor tillförsikt inför framtiden, säger Rolf Westerström, VD på Sjöräddningssällskapet.

– Jag har alltid tyckt att Sjöräddningssällskapets styrelse är den finaste styrelse jag suttit i. Att bli vald till ordförande är därför mycket hedrande, säger Olof Stenhammar.

Olof Stenhammar har suttit i Sjöräddningssällskapets styrelse sedan 1996. Han tar över ordförandeposten efter M Johan Widerberg. Till vice ordföranden valde styrelsen Leif Johansson och Jonas Kleberg.

Nyinvalda i styrelsen blev Noomi Eriksson, ställföreträdande generaldirektör och chef för sjö och flygräddningsavdelningen på Sjöfartsverket och Johan Hilding, frivillig sjöräddare på Sjöräddningssällskapets station i Strömstad.

I samband med fredagens årsmöte namngavs även en ny räddningsbåt, Rescue Leif Johansson. Båten är en 12-meters räddningsbåt av Victoriaklassen, specialutformad för att utföra sjöräddning även under mycket tuffa väderförhållanden. Den kommer att vara stationerad i Fjällbacka. Båten är resultatet av en insamling i samband med Leif Johanssons 60-årsdag och en avgångspresent när han avgick som VD och koncernchef från Volvo.

– Jag önskade mig helt enkelt en båt i present. Och vem behöver den bättre än Sjöräddningssällskapet? Över 200 vänner, kollegor och företag har samlat ihop till den tillsammans med Volvo. Jag är glad att vi kan stötta svensk sjöräddning på det här sättet, säger Leif Johansson.