30 maj, 2013

Världsettan och tvåan seglar Lysekil Women’s Match

Hon är dubbel världsmästarinna, toppar världsrankingen i matchracing och har vunnit alla de stora tävlingarna. Utom Lysekil Women’s Match. Men nu laddar fransyskan Claire Leroy om, och återkommer till Lysekil för att ordna till den saken: – Vi har redan två andraplatser i Lysekil Women’s Match, så nu vill vi nå ända fram, deklarerar hon bestämt.

Claire Leroy vann senast tävlingen i Korea i höstas, och har sedan dess unnat sig ett seglingsuppehåll. Med en delvis ny besättning satsar hon nu ordentligt igen, och kommer väl förberedd till sin comeback i Lysekil Women’s Match:

– De stora DS 37:orna som seglas i Lysekil kräver att vi nöter in manövrerna ordentligt. Vi kommer därför att träna i 35-fotare hemma i Saint Quay, men försöker också chartra en DS 37:a för att segla in oss på den båttypen, berättar Claire Leroy.

– Det är ett nöje att komma tillbaka till Lysekil. Vi älskar solen, seglingsvattnen och det fenomenala publikstödet, skrattar hon.

Ryskan Ekaterina Skudina ska däremot segla Lysekil Women’s Match för första gången. Hon har nyligen avancerat till andraplatsen på världsrankingen, och förlorade finalen i Korea i höstas mot just Claire Leroy.

Även Skudina har förändrat besättningen något, och nu hoppas hon kunna vända på den inbördes rangordningen:

– Målet är alltid att vinna, helt klart. Jag har hört så mycket gott om Lysekil så det ska bli spännande att äntligen få segla där själv, säger ryskan, som vann på Marstrand vid ett Sverigebesök 2010.
– Samtidigt lär det inte bli tal om några lätta matcher i det mycket konkurrenskraftiga startfältet i Lysekil, analyserar hon.

Evenemangets initiativtagare och projektledare Anna Holmdahl White är mycket nöjd att de allra mest framgångsrika besättningarna accepterar inbjudningarna till Lysekil Women’s Match:

– Det befäster vår ställning som den främsta matchracingtävlingen i världen för damer och gör det tufft att ta hem segern här, konstaterar hon, och fortsätter:

– Men jag är också glad att vi kan erbjuda några nya lovande talanger en plats i rampljuset och en möjlighet att möta de riktigt stora stjärnorna.

En av dessa är Johanna Larsson från Göteborg, som nyligen lyckades kvala till sig en startplats i Lysekil Women’s Match. Hon har tidigare seglat i amerikanska världsmästarinnan Sally Barkows besättning, men gör nu Lysekilspremiär som skeppare:

– Det ser jag förstås fram emot. Det ska bli riktigt, riktigt kul, säger Johanna Larsson.

Tre startplatser i Lysekil Women’s Match återstår nu att fördela. Redan klara skeppare är (namn/nationalitet/världsranking):
Claire Leroy, FRA, 1
Ekaterina Skudina, RUS, 2
Camilla Ulrikkeholm, DEN, 4 (titelförsvarare i Lysekil Women’s Match) Lucy Macgregor, GBR, 5 Alexa Bezel, SUI, 12 Caroline Sylvan, SWE, 20 Anna Kjellberg, SWE, 21 Claudia Pierce, NZL, 25 Johanna Larsson, SWE, 55