28 maj, 2013

Var med och bestäm vad Skärgårdstinget ska diskutera

Nu har du möjlighet att vara med och bestämma vad Skärgårdstinget ska diskutera på Skärgårdsdagen 31 augusti. Du kan välja mellan allt från bygglov, strandskydd och infrastruktur till fiske och miljö. Senaste svarsdag är 12 juni.

Varje sommar hålls Skärgårdstinget där Nynäshamns och Haninges politiker debatterar skärgårdsfrågor. Skärgårdstinget innehåller paneldebatt, frågestund och nytt för i år – rundabordssamtal där besökarna kan gå runt till olika bord och prata med politikerna. En annan nyhet är att du bestämmer vad som ska debatteras. Tidigare år har politikerna själva valt ämne.

Årets huvudtema är ”Går det att bo i skärgården?”. Genom att besvara webbenkäten till höger bestämmer du vilka ämnen som ska diskuteras. Du väljer mellan: Bygglov, strandskydd, vatten och avlopp, fiske, kommunikationer, besöksnäring, klimat och miljö, infrastruktur, markägarförhållanden samt om du har något eget förslag.

Sista svarsdag är 12 juni. I slutet av juni kommer det att finnas information här på webbplatsen vilka ämnen som ska debatteras.

Gäster bjuds in när du har sagt ditt
Varje år bjuds någon eller några gäster in. Det kan vara en minister eller annan expert som finns på plats för att debattera och svara på besökarnas frågor. Vem eller vilka det blir i år beror på svaren i enkäten.

– Tanken med Skärgårdstinget är att diskutera frågor som berör boende i skärgården och hur en del praktiska frågor ska lösas på bästa sätt. Då passar det bra att skärgårdsborna själva får bestämma vad vi ska diskutera, säger Daniel Adborn (FP), kommunalråd Nynäshamn.

– Ingen kan ensam utveckla skärgården, det måste vi göra tillsammans. Då är det här ett jättebra tillfälle att tillsammans
hitta bra lösningar, säger Alexandra Anstrell (M), ansvarig för besöksnäringsfrågor i Haninge kommun.

Skärgårdsdagen lockar tusentals besökare
Skärgårdstinget är en del av Skärgårdsdagen som brukar locka cirka 8 000 besökare. På Skärgårdsdagens program står förutom Skärgårdstinget bland annat marknad med ett 50-tal utställare, fartygsbesök samt dans- och musikuppträdanden.
Den 31 augusti arrangerar också Nynäshamns segelsällskap en stor seglingstävling där start och mål är i Fiskehamnen.

Datum, tid och plats
Dag: Lördag 31 augusti.
Skärgårdsdagen: Klockan 10-16 i Fiskehamnen i Nynäshamn.
Skärgårdstinget: Klockan 13-15 i Fiskehamnen.

Bild: Från tidigare Skärgårdsting. Foto: Nynäshamns kommun.

Info: www.nynashamn.se