27 maj, 2013

”Båtsportkortet” över delar av Gästrikekusten

Sjökortsföretaget Hydrographica ger nu ut ett ”Båtsportkort” över delar av Gästrikekusten i A3-format. Detta är inte företagets första “båtsportkort”, Lasse Granath har gjort två liknande tidigare, ett över Helgasjön och ett över Storuman, men de är gjorda på uppdrag av båtklubbar.

Gävle-projektet är ett treårigt projekt som nu nått i hamn. Det är Gävle kommun, som sökt och fått utvecklingspengar från EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling, som finansierat detta kort. Sjökortet är ett delprojekt i denna satsning på infrastruktur och turism längs den så kallade Jungfrukusten. Sjökortet skall öka tillgängligheten och säkerheten för båtfolk som rör sig i dessa vatten, och kommunen kommer att på lämpliga platser lägga ut bojar, anlägga några mindre bryggor och bygga torrdass och sopstationer.

– I samarbete med frivilliga från främst båtklubben Surfing i Gävle har jag tagit fram detta specialsjökort i båtsportkortformat, säger Jesper Sannel på Hydrographica.

– Projektgruppen i Gävle har valt ut intressanta områden längs Gästrikekusten, där fritidsbåtar och fiskare vill ha bättre sjökort. Jag har sedan arbetat med samma metodik som i våra övriga kustkort, letat fram bra flygbilder från Lantmäteriet och med stöd av dessa tagit fram ett sjökortsmanus, som sedan frivilliga krafter från båtklubben sjömätt och kontrollerat. Jag hade en utbildningsdag tillsammans med de frivilliga sjömätarna och gick igenom metodik och hur vi skulle arbeta för att få detta att fungera, och de som kom att utföra sjömätningarna har jobbat mycket noggrannt och försett mig med utmärkta underlag för att rita rent och färdigställa korten.

Ett första ”smakprov” trycktes förra våren, med de områden som då var klara, men de mest intressanta områdena blev klara först till i år. Korten är inte tryckta på plast, som Hydrographicas övriga kustkort, utan det är ”vanligt papper” av lite tjockare kvalitét (250 g).

– Gävle kommun är fria att använda sjökorten och datat som de vill i sin verksamhet och för eventuella publikationer, och Hydrographica har åtagit sig att ta på sig tryckkostnaderna och hantera distributionen av korten, både i pappersform och i digitalt format. Vi kommer att erbjuda datat till Garmin, Navionics och Jeppesen/C-map på samma sätt som med våra övriga data. Väljer de att ta in datat kommer det troligen ut i plottrarna/på surfplattorna till nästa säsong. Troligen hinner Seapilot få ut dem redan till denna sommar.

Info: www.hydrographica.se