27 maj, 2013

Ångbåtsbryggan – museum och restaurang öppnar på Strandvägen

Den 30 maj öppnar Ångbåtsbryggan, en unik sjöhistorisk mötesplats på första parkett på Strandvägen. Fyra historiska ångfartyg pryder en högklassig restaurang och bar på kajplats 18.

Ångbåtsbryggan med musei- och restaurangdel är utformad så att besökaren kan komma så nära båtarna som möjligt och för att kunna se dem i sin helhet. Inomhus kommer alla som vill fördjupa sig i mer utförlig historia och teknik att få sitt lystmäte.

– Tanken med Ångbåtsbryggan är att levandegöra en viktig epok i Sveriges tidiga industriella utveckling och att skapa en mötesplats som knyter samman historia, kultur, teknik och nöje, säger Patrick Lundstedt på Stockholms Restauranger & Wärdshus. I restaurangen finns en fullt fungerande ångslup i miniatyr vars mekanik man ingående kan studera samtidigt man tar en drink eller njuter av en saftig ångbåtsbiff.

Tillgängligheten kommer att vara mycket bra då det kommer vara inträdesfritt och öppet året runt från det att serveringen öppnar på morgonen till den stänger på kvällen. Tillgång till att gå ombord på båtarna kommer att ges vid speciella visningar med en guide ombord. Det kommer även att ordnas publika turer med båtarna samt möjlighet för enskilda sällskap att chartra båtarna.

Torsdagen den 30 maj öppnar Ångbåtsbryggan för allmänheten. Klockan 15-18 finns representanter från Stockholms Hamnar, Stockholms Restauranger & Wärdshus och Ångfartygs Stockholms Omgifningar AB på plats med information, smakprover och historisk guide. Det kommer även att erbjudas guidade visningar på ångfartygen.

– Stockholms Hamnar har ett uppdrag att utveckla och göra innerstadskajerna tillgängliga för stadens invånare och turister samt tillgodose behovet av väl fungerande kajplatser för de fartyg som trafikerar hamnområdet, säger Johan Castwall, VD Stockholms Hamnar.

Som ett led i detta arbete och för att skapa mervärden för de som vistas i kajnära miljöer, har Stockholms Hamnar i ett samarbete med Ångfartyg Stockholms Omgifningar AB, ett bolag i KGK-sfären, och Stockholms restauranger & Wärdshus nu skapat förutsättningar och en möjlighet för ett Ångbåtsmuseum med restaurang och barer.