24 maj, 2013

Havets Hus fyller 20 år

Den 4 juni 1993 invigdes Havets Hus av dåvarande landshövdingen Kjell A Matsson. Akvariet har sedan dess varit en ledande aktör inom upplevelsebaserad inlärning och en av Bohusläns populäraste besöksmål. Fram till nu har Havets Hus haft över två miljoner besökare! Alla inbjuds att fira med Havets Hus under jubileumsvecka 3-9 juni 2013.

”Lysekils kommun och Bohuslandstinget beslöt i början av 90-talet att bygga ett marint centrum, Havets Hus, vid Kyrkvik. Avsikten var att åstadkomma en plats för nöje och för samverkan mellan forskning och näringsliv samt för information och utbildning om västerhavets innehåll och värden. Vid Kyrkvik byggdes akvarium, informationslokaler, kontor för forskare och företag samt inkvartering för gäster.” Hämtat ur prospektet Lysekils kommun Havets Hus Kyrkvik i Lysekil, projektbeskrivning Jarlöv Arkitektkontor 1991.

I varvskrisens spår söktes efter alternativa näringar att satsa på för att skapa sysselsättning i området. Turismnäringen var då och är fortfarande en starkt växande näring. Det fanns inget akvarium alls på västkusten och då det fanns en hög marinbiologisk kompetens i Lysekil, vattenkvaliteten är mycket god samt att det fanns stort intresse från Lysekils kommun, bestämdes att det var i Lysekil som akvariet skulle byggas. Dåvarande Kristinebergs Marina Forskningsstation, Fiskeriverkets havsfisklaboratorium och Uppsala universitets biologiska station Klubban bedrev alla marinbiologisk forskning i Lysekils kommun. Havets Hus blev därmed länken mellan forskningen och allmänheten och sprider kunskapen om livet i havet samtidigt som verksamheten skapar turismgenererade intäkter och ökad sysselsättning.

Program under jubileumsveckan.

Måndag 3 juni
11.00 Releaseparty för ny hemsida.
Först ut under jubileumsveckan är ett releaseparty för Havets Hus nya hemsida. Den har kommit till tack vare projektet B2H som drivs av Lysekils kommun och Fredrikstad komune med stöd av Interreg Sverige-Norge samt Europeiska Regionala utvecklingsfonden. Tommy Gustafsson och BAXNA kommunikation i Trollhättan har tagit fram en ny, mer modernare och upplevelserik hemsida till Havets Hus. Alla inbjuds att vara med och testa!

Tisdag 4 juni – Havets Hus 20-årsdag!
Vi firar med 1993 års priser i entrén – hela dagen!

11.00 Hajsläpp på bryggan utanför Havets Hus
Småfläckig rödhaj är en svensk hajart som minskat drastiskt. I dagsläget är det är helt förbjudet att fånga och landa småfläckig rödhaj fångad i svenska vatten. Sedan 2002 har vi tillsammans med Fiskeriverket (numera Havsfiskelaboratoriet SLU) återplanterat ca 40 st akvarieuppfödda hajar i Gullmarsfjorden. Genom att sätta ut märkta hajar i det fria hoppas vi på Havets Hus kunna bidra till att öka kunskapen om småfläckiga rödhajars levnadsvanor och migrationsmönster. Kom och var med på årets första hajsläpp!

Onsdag 5 juni
11.00 Invigning manetakvarium
Ett helt nytt manetakvarium ska invigas.

Hela veckan pågår tävlingar med litet pris till alla barn.

Mer information om Havets Hus och jubileumsveckan:
www.havetshus.se

www.facebook.com/HavetsHus