23 maj, 2013

Rekorddeltagande i Pantaenius Bohusracet

Anmälningarna har rullat in till Segelsällskapet Viken/Ägir i Uddevalla och deras årliga seglingsevenemang Pantaenius Bohusracet. Seglingen har sedan 2007 vuxit till Sverige största ”shorthanded” kappsegling. Starten går i Uddevalla med målgång på Smögen.

Tävlingen har idag över 170 båtar anmälda och det är ett rekordantal trots att många fick bryta förra året pga av hårda vindar.

– Anmälningstiden har inte gått ut ännu så det finns stora möjligheter till att tävlingens alla 200 startplatser kommer att ta slut i år, säger Pär Bäck som är tävlingsledare.

Starten för tävlingen sker löpande under fredagen den 28 juni mellan kl: 10,00 till 16:00 i olika startgrupper ute på Byfjorden i Uddevalla. Efter start väntar en rejäl utmaning för deltagarna – en sträcka på 160 nautiska mil skall seglas från starten i Uddevalla ner till Marstrand vidare norr ut längs Bohusläns vackra kust för att sedan en bit in i Norge vända söder ut med målgång på Smögen. Snabbaste båt väntas segla sträckan på ca 24 timmar och väntas i mål runt 17 tiden på lördagen.

På torsdag eftermiddag den 27 juni arrangeras en uppvärmningssegling på Byfjorden utanför Uddevalla för de som vill finslipa formen.

Deltagarna i tävlingen är en blandning av elitseglare, motionärer och mer eller mindre nybörjare.

Begreppet ”shorthanded” innebär att man har begränsat antalet besättningsmedlemmar till 2 personer mot normalt 4-10 besättningsmän på denna typ av båtar. Det innebär att seglingen verkligen sätter deltagarna på prov i både uthållighet, seglingskunskaper och sjömanskap.