22 maj, 2013

Bottenvikens bästa båtmål finns i Kemi och Luleå

Bottenvikens bästa båtmål finns i Kemi och Luleå. Men tillgången till bränsle upplevs som ett problem i hela området. Enligt en enkät som gjordes för finländskt och svenskt båtfolk var gästhamnen i Kemi i en egen klass.

Gästhamnen fick mycket beröm för sina tjänster och sitt centrala läge. På den svenska sidan berömdes mål i Luleå skärgård.

Andra hamnar som ansågs vara högklassiga var hamnarna i Torneå, Marjaniemi på Karlö och Röyttä i Ii på den finska sidan samt de svenska hamnarna Svinöran i Piteå och Kohamn i Kalix. Enligt båtfolket skulle det av städerna i Bottenviken finnas störst skäl att förbättra båtservicen i Uleåborgs stad.

I regel var de som svarat på enkäten nöjda med servicen, men tillgången till bränsle fick hård kritik av båtfolket. Problemet med bränslet är att betalningskorten inte duger i grannlandets bränsleautomater. Dessutom finns det alltför få tankningsställen speciellt på den finska sidan.

Fantastiska ljusa sommarnätter
I allmänhet upplevdes Bottenviken som en trevlig plats att spendera sin fritid på. Jämfört med många andra båtlivsområden är vattnet i Bottenviken rent och området är lugnt och fridfullt. Av de som svarat på enkäten faller de fantastiska ljusa sommarnätterna många i smaken. Båtfolket rör sig på havet även vintertid då många skidar på isen.

I svaren upplevdes olika förhållanden för båtlivet ställvis som en utmaning. På den svenska sidan finns skärgård och djupa vatten. På den finska sidan finns det däremot färre öar och vattnen är grundare.

Projektet Boundless Bothnian Bay, som delvis finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, genomförde en enkät i samband med båtevenemanget Bothnia Eskader i juli 2012. I enkäten utreddes båtfolkets åsikter om servicen vid Bottenviken och allmänt om frågor relaterade till båtliv. Sammanlagt svarade 37 båtlag på enkäten.

Svaren har sammanställts på projektets webbsidor: www.metsa.fi/bbb.