3 maj, 2013

Karin Enström besöker HMS Carlskrona i Djibouti

Försvarsminister Karin Enström besöker den 3 maj fartyget Carlskrona i Djibouti. Karin Enström kommer att samtala med officerare och sjömän för att på plats få en bild av arbetet inom EU:s marina insats, Operation Atalanta.

Sedan april deltar Försvarsmakten i EU:s marina insats, Operation Atalanta utanför Somalias kust. Bidraget består av fartyget Carlskrona med bland annat en helikopterenhet, en säkrings- och bordningsstyrka samt förberedda utrymmen för sjukvård och kirurgisk förmåga.

– Den svenska personalen är professionell, välövad och redo för sitt uppdrag. De har redan gjort skillnad i skarpa situationer och jag vill på plats uttrycka mitt stora förtroende för hela förbandet, säger Karin Enström. Området vid Afrikas horn, särskilt Somalia, har nått framsteg den senaste tiden men ett omfattande engagemang från omvärlden behövs även framöver.

Regeringen beslutade tidigare i år att under högst fyra månader ställa en svensk väpnad styrka bestående av högst 260 personer till förfogande för Operation Atalanta. Operationen grundar sig på ett antal FN-resolutioner och bidrar till att skydda fartyg från FN:s livsmedelsprogram samt att hålla handelsvägar öppna. Försvarsmakten deltar för tredje gången med militära förband till insatsen. Tidigare i år avslutade Kustbevakningen sitt bidrag med ett sjöövervakningsflygplan och personal till Operation Atalanta.