30 april, 2013

För låga bud hittills på Nord West & Najad AB

De bud som hittills har lagts på Nord West & Najad är för låga. Det anser Swedbank, som stod för företagets krediter. Därmed är det fortfarande en öppen fråga om vem som tar över det välkända varvet, där en viss produktion pågår. Dessutom sjösätts båtar som har varit på varvet för vinterförvaring.

En trolig lösning för Nord West & Najad blir att varvet – hela eller i delar – säljs på auktion. Det blir i så fall konkursförvaltaren, advokat Fredrik Tengström, som gör det på begäran av banken.

– Vi har fått bud på Nord West & Najad och buden har blivit bättre och bättre, men banken är fortfarande inte nöjd. I samråd med banken har jag därför anmält fastigheterna till en exekutiv försäljning, som kan äga rum vecka 33, säger Tengström till Båtliv.

Bland de budgivare som hittills har hört av sig finns troligen Benny Martinsson, som grundade Nord West & Najad AB. Det är också han som äger rättigheterna till designen och konstruktionen av företagets båtar, enligt ett intyg i konkursbouppteckningen daterat januari 2013.

Swedbank är dock av en annan uppfattning, vilket framgår av protokollet från edgångssammanträdet som hölls i Uddevalla Tingsrätt 12 april. Swedbank är av uppfattningen att det är Nord West & Najad som äger rättigheterna eftersom aktiebolaget fick krediterna i banken.

15–20 personer jobbar fortfarande på varvet, som vid konkursutbrottet i februari hade 130 anställda.

– De gör bland annat färdigt en del kundbåtar och vi sjösätter vinterförvarade båtar hela tiden. Det är ett grannlaga arbete som tar tid, säger Fredrik Tengström.

Konkursboet i Nord West & Najad har skulder på totalt över 180 Mkr. En del av detta – 63 Mkr – är skulder till kunder, varav en del har köpt ny båt och betalat i förväg utan bankgaranti. Frågan är hur detta är möjligt?

– För något drygt år sedan fick inte bolaget möjlighet att ställa bankgaranti längre. Då fick kunderna köpa båtar i vissa fall med betalning i förväg. Det finns diskussioner med de kunderna, men de går mest ut på att de kunderna är ledsna och besvikna för att de har betalat för båtar som de inte får. Men de har valt att göra detta och de har en fordran i konkursen som idag i princip är värdelös, advokat Fredrik Tengström.

Dessutom säljs minst två stycken Nord West motorbåtar på Blocket.se av ett företag som heter BeJeMa AB. Hur kan det ske?

– Det har funnits så kallade uppdragsbåtar att sälja. Det är personer som har lämnat sådana båtar till varvet innan konkursen. Jag vill inte sälja de båtarna, utan de har sålts för annans räkning av ett nybildat bolag som säljer båtarna för de här kundernas räkning. De båtarna har aldrig ägts av Nord West & Najad AB. Det är rena uppdragsbåtar som tillhör någon annan, säger Fredrik Tengström.

Text: Lars-Åke Redéen

Kommentarer

lurad leverantör 14:38:52 2013-07-19

Det finns flera NW båtar som står placerade på Tjörn och Stenungsund helt undanhållna leverantörer och konkursförvaltare så det kommer säkerligen bli ett rättsligt efterspel av stora mått när lurade leverantörer och blåsta kunder får reda på detta.

lurad kund 09:31:06 2013-08-05

inte bara leverantörer som blivit lurade, jag har också förlorat miljoner!