19 april, 2013

Waxholmsbolaget jubilerar

I vår firar Waxholmsbolagets välkända rederimärke 100 år. 1913 målades märket, formgivet av kände marinmålaren Jacob Hägg, för första gången på ångbåtarnas skorstenar.

Waxholmsbolagets historia är lång. Rederiet självt grundades redan 1869 ur dåvarande Djurgårds Ångfartygs-Bolag. 1913 var bolaget präglat av en anda av utveckling och expansion. NK:s grundare Joseph Sachs valdes in i bolagets styrelse och påpekade direkt att fartygens skorstenars svarta färg var trist – här borde man använda ytan till reklam!

Den tidens kände marinmålare Jacob Hägg fick uppdraget att formge ett rederimärke åt Waxholmsbolaget. Resultatet blev det skorstensmärke som än idag finns kvar i ursprunglig form på klassiska fartygen Storskär, Norrskär och Västan och som ligger till grund för Waxholmsbolagets flaggformade logotyp. Samtliga fartyg i Waxholmsbolagets egen flotta bär märket i uppdaterad form på sina skorstenar.

Företaget firar vårt kära W i samband med starten för ångbåtssäsongen. 8 maj bjuder de på festligheter på Strömkajen.

Kommentarer

Anders Djerf 22:33:18 2013-12-16

Det är jag som initierada och det är på min forskning, och föredrag om "W som i Waxholmsbolaget" hos Stockholms Typografiska Gille på Rönnels Antikvariat mars 2012, som Waxholmsbolaget bygger hela 100-årsfirandet för logotypen! Man tränger helt undan min centrala roll! Det är bara i mikrostil på baksidan längs ryggen av den trycksak man producerade till maj 2012 jag får ett mycket litet tack.