3 april, 2013

Prestige 720 – Jeanneau satsar på riktigt stor yacht

Franska Jeanneau, som ägs av Beneteau, fortsätter att satsa på nya och spännande båtmodeller. Det allra senaste är denna Prestige 720, med vilken det franska företaget på allvar ger sig in på den exklusive marknaden för större motoryachter.

Designteamet bakom den stora Prestige 720 har gjort ett omfattande arbete med bland annat tanktester, för att skapa en stark, pålitlig och effektiv yacht. Båten är utrustad med två stycken MAN dieselmotorer på 800 respektive 1 200 hk beroende på kundens val. Enligt Jeanneau ger skrovformen unika fördelar och en mycket hög sjövärdighet för en yacht i den här storleken.

Ett typiskt kännetecken för Jeanneaus större yachter i den här klassen är de stora och svepande fönstren på båtens sidor. På skisserna här intill, som är de första som Jeanneau har publicerat, syns detta mycket tydligt.

Konceptet för Prestige 720 är att detta ska bli en yacht där ägaren kan njuta av allt fint på sjön. De yttre ytorna är därmed väl tilltagna och även boutrymmena är, enligt företaget, exceptionellt rymliga. Båten är bland annat försedd med en extra stor badplattform, en rymlig salong och en generöst utformad flybridge. Layouten sägs ge både enskildhet och säkerhet samtidigt som det ska vara lätt att röra sig ombord.

Jeanneaus nya motoryacht på 72 fot är en milstolpe för företaget. För designen svarar Garroni Design team, som framför allt ska ha spakat en speciell inre design. Många utrymmen ombord är väldigt ljusa och ägarkabinen är en privat svit som badar i ljus från ventiler i tak och sidor.

Tekniska data
Längd ö a: 21,99 m
Längd skrov: 21,85 m
Bredd: 5,60 m
Djupgående: 1,55 m
Höjd: 5,80 m
Vikt: 41,4 ton (48 ton fullastad)
Motorer: MAN 800/1000/1200 hk
Marschfart: 24 knop
Toppfart: 28 knop
Designer: Garroni Design
Skrovdesign: J&J design