27 mars, 2013

Johan svarar på läsarnas frågor om begagnade båtar

Nu kan du få svar på alla dina frågor om begagnade båtar. Johan Karlsson på Eriksson Marine i Stockholm svarar på frågorna i Båtlivs nya frågelåda, som du hittar på hemsidans startsida.

Eriksson Marine är störst i Sverige på att sälja och förmedla begagnade båtar. Företaget finns på Pampas Marina i Stockholm.

Johan Karlsson har stor erfarenhet av att handla med begagnade båtar och vet vilka krav som ställs, från både köpare och säljare.

Alla Eriksson Marines båtar är varudeklarerade och genomgångna av mekaniker innan försäljning. Företaget är ensamt om att erbjuda garanti på begagnade båtar.

– Att köpa en begagnad båt är för många den näst största affären man gör i livet, näst efter att köpa bostad. Trots att det ofta är flera hundra tusen kronor det handlar om är köptryggheten betydligt sämre än om du köper tex en bil för 150 000 av en bilhandlare, säger Johan Karlsson.

Konsumentköplagen gäller med en viss trygghet om du köper båten av en seriös båthandlare. Denna täcker dock bara ursprungliga fel, dvs fel som fanns på båten när den levererades. Om tex motorn går sönder 1 månad efter leverans är det i många fall inget som går att reklamera om motorn fungerade innan leverans.

– En modern motor kostar ofta väldigt mycket att reparera när något går sönder. Att riskera stora reparationskostnader är något man som båtköpare fram till nu har fått acceptera trots att du köper en vara för väldigt mycket pengar, säger Johan Karlsson.

I samband med Allt för sjön lanserade Eriksson Marine Scandinavia AB möjligheten för en köpare, att få en komplett 12 månaders garanti/trygghetsavtal vid köp av begagnad båt hos dem.

Frågelådan finns här: https://www.batliv.se/fragelada.asp#.UVK8-9wV-Uk

Bilden: Johan Karlsson.