19 mars, 2013

Hjälp för Volvo Penta-motorer

Som Båtliv tidigare har skrivit om så har en del Volvo Penta-motorer drabbats av ett allvarligt problem i den så kallade avgasrisern. Nyligen uppmärksammades Alandia Båtförsäkring om dessa allvarliga korrosionsskador som kan uppstå. Fel har observerats på motorer av modell D4 och D6.

Enligt Volvo Penta är felet begränsat till motorer installerade med Aquamatic-drev och avgasriser av årsmodell 2007 och senare.

Alandia skriver så här i ett brev till sina kunder:
”Eftersom du är vår försäkringskund vill vi nu göra dig uppmärksam om risken med korrosionsskador på din båtmotor. Enligt vår bedömning kan felet leda till att båten fylls med vatten och sjunker. Därför kan människoliv stå på spel.

Volvo Penta har i ett utskick benämnt ”Service kampanj” i januari 2013 uppmanat de båtägare som finns i Volvo Pentas adressregister att vidta åtgärder för att förhindra olyckor på grund av det här felet.

Till Alandia Båtförsäkring har du uppgivit att din båt är utrustad med en motor av den aktuella typen. Efter en noggrann riskbedömning har vi valt att komplettera Volvo Pentas information med det här meddelandet. Felet bedöms i första hand drabba båtar utrustade med avgasriser. En avgasriser höjer upp avgaskröken och monteras på motorer med låg installation i förhållande till vattenlinjen. Volvo Penta konstaterar att korrosion kan uppstå i avgaskröken om en riser är monterad. I ett sådant fall är risken mycket stor att vatten strömmar in i båten.

Alandia Båtförsäkrings egna experter har inspekterat drabbade båtar och konstaterat allvarliga korrosionsangrepp. Ett angrepp syns inte på avgaskrökens utsida men insidan kan vara i det närmaste sönderfrätt. Enligt vår bedömning finns motsvarande problem också i motorer som har tillverkats före år 2007.

Av den här anledningen uppmanar vi dig att så fort som möjligt kontakta Volvo Penta för en inspektion av din motor. Enligt Volvo Pentas servicemeddelande från januari 2013 utförs inspektionen kostnadsfritt.

Kom ihåg: Korrosionsskador på avgasröret kan få mycket allvarliga konsekvenser om din båt sjunker på öppet hav. Vänta alltså inte med att kontakta Volvo Pentas serviceverkstad för att få inspektionen utförd.”

Med vänlig hälsning
Ricard Sjöström
Skadechef , Alandia Båtförsäkring
rs@alandia.com