15 mars, 2013

Vripack designar heavy duty Ribbon Offshore

Vripack i Nederländerna har tagit sig an en lite annorlunda uppgift. Företaget designar i normala fall superyachter, men den här gången presenterar de en 43fot RIB med djupt V-skrov som tender för större yachter. Ribbon 45 SC är grunden för en ny båtserie med namnet Ribbon Offshore.

Utmaningen för Vripack är att samla all sin kompetens utan att göra några avkall på kvalitet eller tekniska lösningar, trots att detta är en mycket mindre båt än de normalt jobbar med. Ribbon Yachts blir därmed en riktigt tuff och stryktålig båt med många praktiska lösningar och ergonomiskt riktig layout.

Ribbon Offshore är en både kompakt och snabb supplybåt. Designen är gjord för att passa många olika ändamål, till exempel att transportera besättningar till yachter eller mindre containerfartyg som ligger för ankar. Den kan också användas till den snabbt växande marknaden med supplybåtar för vindfarmer och för offshoreindustrin. Enligt Vripack passar den även för räddningsuppdrag och andra praktiska tillämpningar.

Skrovet är starkt och byggt med vakuuminjicering, vilket ger Ribbon Offshore en högteknologisk och mycket styv konstruktion, som passar bra även i öppen sjö. Denna 43-fotare har en tuff konstruktion med en överbyggnad som ger bra skydd för besättningen. Som framgår av bilderna är besättningen väldigt väl skyddad i båten.

Däcket på Ribbon Offshore är helt öppet, men försett med antihalkskydd och relingslister på många platser för att ge ett bra skydd. Skrovet är detsamma som på Ribbon 45 SC, som är en båtmodell med erkänt hög manövrerbarhet och extremt god komfort även i tuff sjö.

Den fullt utrustade förarplatsen i Ribbon 45 SC är placerad mitt i båten, som har plats för tio passagerare förutom kapten och navigatör. För att ge maximal komfort har besättning och passagerare sittplatser som sitter på stora stötdämpare för att minimera påverkan av grov sjö med höga vågor. Under däck finns ett stort stuvutrymme i fören, toalett och sittutrymmen.

Båten är utrustad med vattenjet och två stycken Cummins 600 hk dieselmotorer, som manövreras med Vector Stick Control System.

Tekniska data
Längd: 13,20 meter
Bredd: 3,92 meter
Djupgående: 0,73 meter
Motorer: 2x Cummins QSC 600 hk
Bränsletank : 1600 liter
Vattentank: 320 liter
Hålltank: 100 liter
Maxfart: 43 knop
Designer: Vripack
Naval architect: Vripack
Byggare: Ribbon Yachts
Info: www.ribbonyachts.nl