13 mars, 2013

Fler besökare på Allt för sjön

I söndags stängde Allt för sjön på Stockholmsmässan, och därmed kunde projektteamet och alla de 452 utställarna sätta punkt för tio intensiva dagar. Nordens största båtmässa gjorde skäl för sitt namn och visade allt från jollar till lyxyachter och tillbehör. Totalt besöktes mässan av 94 370 personer vilket är något fler än förra året.

– Visst hade vi väntat oss en bra försäljning men att det skulle vara ett sånt här tryck, det trodde jag inte. Det var kvalitativa besökare som ledde till många avslut, och vi fick dessutom gott om kontakter att gå vidare med, säger Göran Andersson på Vått som sålde inte mindre än 13 båtar under mässan.

När utställarna är glada är förstås mässgeneralen också glad. Projektchefen Thomas Sandberg är trött men mycket nöjd efter den senaste tidens intensiva mässliv.

– Det har ju varit lite deppigt i branschen på sistone så det är fantastiskt roligt att höra sådana här vittnesmål från flera av våra utställare. Jag vet att Linder sålde ett stort antal aluminiumbåtar, Nimbus fick order på två stycken Paragon 25 och tre Nimbus 230 R, Uttern sålde tolv båtar, Westline sålde sin demobåt… Det verkar ha lossnat på flera håll.

Även på tillbehörssidan hördes positiva tongångar. Bengt Nejdebring på Sea Avenue kom nästan upp i samma försäljningssiffror som rekordåret 2010, något han inte hade räknat med.

– Vi sålde bra på både kläder och skor, så vi är väldigt nöjda med mässan som faktiskt blev vår näst bästa någonsin. Det som också är så roligt med mässan är att träffa alla stamkunder, vi har många som har blivit som goda vänner och kommer fram och hälsar.

Förra året besöktes Allt för sjön av 94 249 personer och i år landade motsvarande siffra på 94 370. Den nya layouten med båtar i hela A-hallen – inte minst den nya Grand Large-sektionen för de maffigaste motorbåtarna – tillbehör i C-hallen och möjlighet att besöka Vildmarksmässan i B-hallen mottogs väl. Förutom de utställande företagen så fanns det också gott om andra aktiviteter för besökarna, med världsomseglaren Sven Yrvind, Snacka Båt-montern vid huvudentrén och Miljötorget med fokus på hållbara hav som några av höjdpunkterna.

Mycket uppskattad blev också den utökade barnhörnan Lilla Allt för sjön.

– Det var inte klokt så många ungar det var, helt underbart! Vi fick brev från en engelsk dam som varit runt på båtmässor i hela Europa. Hon hade aldrig varit med om maken till satsning på barnfamiljer. THANK YOU skrev hon med stora bokstäver, berättar Thomas Sandberg.

Allt för sjön genomfördes 2-10 mars. Den är Skandinaviens största båtmässa och ett av Sveriges största, årliga inomhusevenemang som hålls på Stockholmsmässan.

Kommentarer

Nettan 13:15:45 2013-03-13

Hej!
Märkligt har hört det såldes ca -20% i år för en del….

Bengt Broberg 21:19:31 2013-03-14

Helt tydligt att livet leker i båtbranschen, härligt!
Speciellt roligt att Cris Craft, genom Vått, dominerar svenska motorbåtsmarknaden, det var väl sådär 40 år seden sist?

Men i allt jubel, har inte mässan glömt att man tappat 30 000 besökare genom att lägga ned Scandinavian Boat Show?