4 mars, 2013

Skärgårdsradion först i Sverige med soldriven radiostation

Skärgårdsradion startar 1 juni Sveriges första soldrivna radiostation på Sandön i Stockholms skärgård. – Vi värnar om den känsliga skärgårdsmiljön och slår samtidigt ett slag för den alternativa elproduktionen, säger Martin Loogna, stationschef på Skärgårdsradion.

Tack vare det gynnsamma läget i ytterskärgården – med både flest soltimmar i Sverige* och utsikt mot det öppna havet – kan studion och radiosändaren få elektricitet från solpaneler. Då radiostationen dessutom använder den senaste och energisnålaste tekniska utrustningen, räcker solenergin för att göra stationen helt oberoende av annan el under sommarmånaderna.

Skärgårdsradion ska hela sommaren fokusera på det som är viktigast för alla i skärgården:
sommarvädret och miljön. Programledarna och radioveteranerna Jesse & Loogna finns på plats och rapporterar varje dag live i radion hur många kilowattimmar solenergi som genererats, och de ger fortlöpande kustväderprognoser varje timme dygnet runt.

Tidigare hade Skärgårdsradion en energikrävande telefonväxel för lyssnarsamtalen. Den är utbytt. Istället har man kopplat in en vanlig mobiltelefon som drar en bråkdel av elen.

– Vi har utan tvekan den mest energisnåla studion, och att kunna vara självförsörjande under sommarmånaderna känns helt rätt i den bräckliga skärgårdsmiljön, säger Jesse Wallin.