1 mars, 2013

Nybörjarvik på Grinda

Nu tar Båtbranschens Riksförbund, Sweboat i samarbete med Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län ett initiativ för att locka ut nyblivna och ovana båtägare i skärgården. En brygga på södra Grinda i Stockholms skärgård anpassas helt för att göra det enkelt att angöra och öva på tilläggningar med båt. Enligt en undersökning om morgondagens båtliv som Sweboat genomfört vill så många som en miljon svenskar ut på sjön i egen båt fast de idag saknar möjlighet till det.

– Många är rädda att ta det första steget till en egen båt. Satsningen med Nybörjarviken på Grinda ligger för oss helt rätt i linje med vårt nybörjarprojekt – Upptäck båtlivet, säger Mats Eriksson, Vd på Sweboat.

Tanken med Nybörjarviken är att det ska vara enkelt att i lugn och ro i en skyddad vik, inte alltför långt ut i skärgården, träna på att lägga till vid boj och vid y-bommar. Praktisk kunskap ger trygghet, vilket gör båtlivet tillgängligt för flera. Förhoppningen är att Nybörjarviken ska locka nya målgrupper att ta sig ut i skärgården för egen maskin. Bryggan som ligger vid Hästholmssundet på Grinda kommer att madrasseras runtomkring och sänkas något för att underlätta tilläggning. Genom sänkningen av bryggan blir den även lämplig för rörelsehindrade som kommer i småbåtar eller med taxibåt.

– Ett av Skärgårdsstiftelsens många uppdrag är att få nya målgrupper att upptäcka skärgården. Genom samarbetet kring Nybörjarviken uppnår vi det syftet på flera sätt. Att ge nyblivna och ovana båtägare chansen att praktisera båtlivet på en skyddad plats kan förhoppningsvis locka dem till besök på flera av stiftelsens områden. Att bryggan är anpassad för rörelsehindrade ger dessutom möjligheter för ännu fler att njuta av sjölivet och skärgården, säger Lena Nyberg, Vd Skärgårdsstiftelsen.

Bryggan kommer att vara färdigbyggd till sommarsäsongen. Personal från Sweboat och Skärgårdsstiftelsen finns på plats under en helg på våren och en helg på hösten för att hjälpa till och ge instruktioner.

Nybörjarviken är finansierad med stöd av Sweboat, Skärgårdsstiftelsen, Båtmässan Allt för sjön samt genom Stockholms läns Landstings skärgårdsanslag.