1 mars, 2013

Världens första gasdrivna utombordare på båtmässan

LEHR Scandinavia AB premiärvisar världens första gasdrivna utombordare på Allt för sjön i Stockholm. Med gas som energikälla blir utombordarna det första hundraprocentigt rena miljöalternativet för den marina motor¬marknaden.

– Den här tekniken ligger helt rätt i tiden, bland annat med tanke på diskussioner om miljöförstörande bensindrivna 2-takts-, och 4-taktare som förorenar vår dyrbara vattenmiljö. Nu kan vi äntligen erbjuda ett helgrönt alternativ, säger Kjell Hansson, partner och medgrundare till LEHR Scandinavia AB.

LEHR gasdrivna utombordare finns i tre modeller: LP2.5 (2,5 hk ), LP5.0 (5 hk) och LP9.9 (9,9 hk). De två mindre modellerna har en snabbkoppling som gör det enkelt att vrida fast en LP05-flaska med gasol (engångsflaska) för att sedan starta och börja köra. Man kan också lätt koppla till en vanlig gasolflaska som PC5, PC10 för längre körsträckor.

– Med ett inköpspris endast några procent över konkurrenterna, samt en bränsleekonomi jämställd med bensin och klart under alkylatbensin, bör den attrahera alla konsumenter som vill ha ett rent samvete, säger Kjell Hansson, med en göteborgsk glimt i ögat.

LEHR Inc. är ett amerikanskt teknikföretag med målet att ta fram produkter som inte har en negativ inverkan på miljön. Företaget har utvecklat en förbränningsteknik för vanliga motorer där gasol används som drivmedel i stället för bensin och diesel. Till våren lanseras också Lehr trädgårdsprodukter som gräsklippare, röjsågar m.m., också dem med gasoldrift.

Tekniken har belönats av miljöorganisationer och ledande miljötidningar i USA. Efter introduktionen av den första modellen på 2,5 hk år 2012 har Lehr redan efter åtta månader erövrat över 30% av marknadssegmentet. Visas på Allt för sjön, monter C11:03, 2 – 10 mars på Stockholmsmässan.