21 februari, 2013

Ny modern hamnguide för Åland

En helt ny, modern och instrumentell hamnguide över gästhamnar, naturhamnar och farleder på Åland kommer ut till båtsäsongen 2013.

Guiden innehåller flygbilder, hamnskisser och all tänkbar detaljinformation över 70 åländska hamnar samt tio tillfartshamnar i Sverige och sex i Åboland.

– Det har i många år funnits behov av en modern hamnguide över Åland, de som finns är föråldrade eller på annat sätt inte anpassade till de krav som båtfolket ställer idag, säger Anders Hellberg, tidigare DN-journalist och huvudförfattare till den åländska hamnguiden.

Förutom detaljerad hamninformation finns också 20 textkapitel om att segla på Åland – allt från information om åländsk självstyrelse och historia till praktiska tips om ankring, radiofrekvenser och var man bäst bunkrar till båten.

I en unik sammanställning kan man på en karta se var storfärjorna befinner sig och när svall och sug kan påverka hamnarna längs farlederna i Stockholms, Ålands och Åbolands skärgårdar.

Ett särskilt kapitel behandlar också frågan om allemansrätten på Åland, och var gästande båtar får ta natthamn och hur man får röra sig i farlederna.

– Den åländska allemansrätten har diskuterats i många år, och även inför utgivningen av den här guiden. Tiderna har förändrats och idag skiljer sig inte Åland från andra seglingsvatten när det gäller hur båtfolket får röra sig, säger Anders Hellberg.

Den nya hamnguiden kommer i 224 sidor i praktisk ringpärm med vattenavvisande papper så att den går att använda utomhus i sittbrunnen.

Varje hamn har också en unik QR-kod som leder till guidens hemsida där ytterligare information om hamnarna och segling på Åland kommer att finnas.

Anders Hellberg står för text och bild, medan Peter Bergström, grafisk designer och lärare i grafisk form på Åland, producerat alla hamnskisser i guiden. Ben Johans, förläggare och formgivare på det åländska förlaget PQR, har gjort layouten och ger också ut hamnguiden.

Guiden kommer också ut i en finsk upplaga till båtmässorna i Helsingfors, Stockholm och Åbo.

Den åländska hamnguiden kommer också i en något kortad version som Svenska Kryssarklubbens årsskrift för 2013, som publiceras i sommar och distribueras till samtliga närmare 43 000 medlemmar.

Guiden kostar 350 kronor/39 euro och kommer att säljas i åländska, svenska och finska gästhamnar, i båtaffärer och i åländsk, svensk och finländsk bokhandel.

Info: www.hamnguiden.ax