20 februari, 2013

Flipper 880 ST premiär i Helsingfors

På Helsingfors båtmässa, som avslutades i söndags, var det bland annat premiär för helt nya Flipper 880 ST. Tillsammans med den norska designern Espen Thorup har Flipper skapat något helt nytt – en Flipperbåt med rejäla sociala utrymmen och med en eller två utombordsmotorer.

Förutom att linjerna är nya i stil med de Flipperbåtar som lanserades ifjol har Flipper 880 ST både för- och akterkabin (under solplatsen) samt en stor taklucka som gör att ljuset kan flöda in över matplatsen. Takluckan är framtagen i samarbete med den norska tillverkaren Ertec AS.

Flipper är synonymt med välplanerade familjebåtar och den nya modellen är inget undantag. Den är designad för att fungera för en familj på 4–5 personer, men upp till åtta personer ska kunna sitta runt matbordet.

Förarplatsen är modern med en uppfällbar stol, som gör att föraren kan stå upp och köra och då med fin sikt genom takluckan. Det finns även god plats för en rejäl plotter i förarens siktfält.

Beroende på motorval anges toppfarten till 35–47 knop. En ekonomisk variant kan vara en 300 hk motor, men 2×250 hk ger väldigt goda fartprestanda och fin manövrerbarhet. Dubbla motorer ger dessutom alltid väldigt mycket vridmoment genom propellrarna, varför den dubbla motoriseringen kan bli en riktig prestandabåt för den som vill åka väldigt snabbt med en familjebåt.
Lars-Åke Redéen

Tekniska data
Längd: 8,55 m
Bredd: 3,15 m
Vikt utan motor: 3 000 kg
Kabiner: 2
Kojer: 4
Personer: 10
Motoralternativ: 1×300 hk upp till 2×250 hk
Bränsletank: 380 liter
Toppfart: 35-47 knop
CE-klass: C
Info: www.flipperboats.fi