18 februari, 2013

BoatSecure och försäkringsbolag inleder samarbeten

BoatSecure har nu startat samarbeten med de större försäkringsbolagen, där försäkringskunderna får gratis elektronisk stöldmärkning från BoatSecure. Boatsecure är ett s k passivt stöldskydd. Det utnyttjar RFID, radio frequency identification, för avståndsavläsning.

Systemet använder en så kallad »ID-tagg«, ett litet böjbart dataminne, som sätts fast ombord på båten eller i utombordsmotorn på ett väl dolt ställe. Taggen är en liten id-platta, som har ett unikt nummer och det numret kan avläsas med läspistol på betydande avstånd. I en databas finns all viktig information om båt och ägare lagrad och den blir tillgänglig när avläsningen sker. Det gör det möjligt att försäkra sig om att det är den behöriga ägaren som befinner sig i båten eller transporterar utombordaren. Kontrollerna kan utföras av Sjöpolis, Gränspolis och försäkringsbolagen.

En stor fördel med Boatsecure är att det är så billigt, bara 198 kr. För försäkringskunder hos de större försäkringsbolagen, som Atlantica, Länsförsäkringar, Moderna försäkringar, Solid försäkring och Trygg Hansa, är det dessutom helt gratis under ett helt år. Om båtägaren sedan vill fortsätta som betalande abonnent kostar det från andra året bara 98 kronor per år.

Försäkringsbolagen vet att BoatSecure´s elektroniska båtmärkning minskar risken för att båten eller utombordaren ska bli stulen. Försäkringsbolagets skadekostnader kan därmed minska, vilket leder till lägre premier för kunderna.