6 februari, 2013

Svagt kvartal för Volvo Penta

Trots den senaste tidens stora affärer, bland annat i Kina, går det tufft för AB Volvo, som äger AB Volvo Penta. Det är endast den Nordamerikanska marknaden som verkar stå för en viss, om än mycket svag, återhämtning. På övriga marknader är det låg efterfrågan på marinmotorer.

Ur Volvo Pentas pressmeddelande:

Det fjärde kvartalet är traditionellt årets säsongsmässigt svagaste kvartal för Volvo Penta. Nettoomsättningen under det fjärde kvartalet 2012 minskade med 5% jämfört med motsvarande period föregående år till 1.754 Mkr (1.839). Justerat för förändrade valutakurser minskade försäljningen med 2%. Försäljningen fördelades mellan de båda affärssegmenten enligt följande: Marin 916 Mkr (1.008) och Industri 838 Mkr (831).

Rörelseresultatet uppgick till 14 Mkr jämfört med föregående års resultat på 102 Mkr. Resultatet påverkades negativt av främst lägre försäljning och ogynnsam produktmix och höga kostnader för forskning och utveckling inför en omfattande breddning av produktprogrammet inom industrimotorer. Jämfört med det fjärde kvartalet 2011 påverkades rörelseresultatet positivt av förändrade valutakurser med 13 Mkr. Rörelsemarginalen uppgick till 0.8% (5.5).

Den globala efterfrågan på marin- och industrimotorer var fortsatt svag och i stort sett oförändrad jämfört med de senaste kvartalens utveckling. Europa och Nordamerika har sedan flera år tyngts av makroekonomisk oro som fundamentalt har förändrat förutsättningarna på världsmarknaden för fritidsbåtar.

Totalmarknaden för industrimotorer har inte påverkats strukturellt i samma omfattning, men den svaga utvecklingen av världsekonomin har inneburit successivt lägre efterfrågan på viktiga marknader som exempelvis Kina, Europa och Nordamerika. Denna utveckling fortsatte under det fjärde kvartalet, med undantag för vissa marknader i exempelvis Sydamerika och Mellanöstern.

Med branschens modernaste produktprogram har Volvo Penta under året befäst och förstärkt positionerna inom sina kärnsegment i fritidsbåtsbranschen. Ledande båtbyggare i Europa har slutit långsiktiga avtal med Volvo Penta för att säkra leveranserna till kommande båtmodeller och med hjälp av IPS-systemet växer Volvo Penta successivt in i allt större båtsegment.

På industrimotorsidan har Volvo Pentas kunder under det gångna året kunnat beställa prototypmotorer av Volvo Pentas nya 5- till 16-liters dieselmotorer som möter 2014 års emissionslagkrav. Ledande industrimotorkunder inom gruvdrift, specialfordon och materialhantering har visat stort intresse för det nya produktprogrammet.

Volymen i orderboken per den 31 december 2012 var 27% lägre än motsvarande period föregående år.