5 februari, 2013

Båtbranschen kraftsamlar för att få igång tillväxten

Båtbranschen har upplevt en omvälvande utveckling de senaste fem åren. Först slog finanskrisen till – som sedan avlöstes av Eurokrisen – som nu kompletteras med en nationell lågkonjunktur med stigande arbetslöshet, vikande export och inbromsad konsumtion. Trots detta stålbad ser branschen ljust på framtiden:

Nya kundgrupper, nya servicekoncept och system för skrotning av gamla båtar är strategin.

– Vi vet att båtlivet är lika populärt som alltid, dessutom ser vi en stor tillväxtpotential i nya målgrupper – de som ännu inte har båt, men som, enligt gjorda undersökningar, drömmer om en egen båt, säger Mats Eriksson, vd i Sweboat – Båtbranschens Riksförbund.

• Vi ska fokusera alla resurser på en kampanj, främst i sociala medier, som ska locka nya målgrupper till båtlivet

• Vi ska visa i handling att båtlivet är enkelt – bättre service och mindre krångel!

• Vi ska erbjuda alternativa ägarformer; andel, båtpooler, hyra etc.

• Vi ska stimulera försäljningen av begagnade båtar och utveckla system för skrotning gamla båtar

• Vi ska utbilda branschen i Kundbemötande, Service & Affärsmannaskap

Fortsatt stark eftermarknad
Den så kallade eftermarknaden (service, vinterförvaring, tillbehör och reservdelar) visar fortfarande på en stark efterfrågan. Köper man inte en ny båt, tar man hand om sin befintliga desto mer, kan vi konstatera.

– Signaler från USA visar på en fortsatt försiktig uppgång i försäljningen av nya båtar och det mesta tyder på att botten nu är nådd, vilket gör branschen försiktigt optimistisk inför den kommande säsongen, avslutar Mats Eriksson.

Välj rätt båt på www.sökbåt.se
Med hjälp av världens största båtdatabas –sökbåt.se – kan mässbesökaren hitta alla de båtar som ställs ut under mässan. Genom att välja användningsområde, typ av båt, storlek etc. så kan man med hjälp av ”Välj rätt båt – generatorn” få tips om vilken båttyp som passar dig bäst. När man väl hittar en modell som matchar, kan man se försäljningsstatistik över sålda begagnade båtar.

Hemsidor:
www.sweboat.se
www.sokbat.se
www.upptackbatlivet.se