24 januari, 2013

Premiär för Stormer på Båtmässan i Göteborg

På Båtmässan i Göteborg blir det svensk premiär för en tuff aluminiumbåt: Stormer Rescueboat 65. Den har mycket gemensamt med den Tugboat 60 som samma företag visar på mässan, men den har förfinats och anpassats efter vår marknad, med bla vindruta, pulpit, öppningsbara sittbrunnsbänkar och flera små stuvfack.

– Detta är första gången vi visar Stormer på en inomhusmässa i Sverige, säger Pelle Fälth från Båtbyrån som är representant för Stormer i Skandinavien.

-Vi ser fram emot en spännande vår då vi kommer att presentera ett par nya modeller. Redan nu kan vi visa några bilder på Stormer Rescueboat 65 som kommer att ha premiär i Amsterdam i mars.

Till skillnad från många av dagens aluminiumbåtar är Stormer utrustad med en relativt liten och bränslesnål inombordare.

Stormer, som har sitt ursprung från off-shore industrin, är designad utifrån tre önskemål: den skall vara oöm, praktisk och kräva minimalt med underhåll.

Stormer är, trots sin kraftfulla konstruktion, både lättdriven och sjövärdig. Tack vare det robusta utförandet med ”push-bow” (gäller modellen Tugboat) och den kraftiga, gummerade, avbärarlisten så kan Stormer användas både som fritidsbåt och som arbetsbåt i professionell verksamhet. Båtarna byggs i 4-6 mm marinaluminium.

Med sin enkla och kraftfulla design ger Stormer en befriande känsla så fort man stiger ombord. Allt är mycket genomtänkt och välbyggt. För sin längd har Stormer mycket goda utrymmen, här får släkten, hummertinorna eller flyttlasset till sommarstugan plats.

Med alla dynor och kuddar på plats förvandlas laståsnan till en bekväm badbåt. Här finns gott om plats för att ligga och sola, ha party eller barnkalas. Med uppfälld sprayhood får man ett stort och skyddat utrymme vid sämre väderlek.

I lägre farter går Stormer tystare och bekvämare än snipor, dessutom har man möjligheten att köra i dubbel snipfart utan allt för hög bränsleförbrukning.

Från styrpulpeten, med hydraulisk rattstyrning, har man god överblick över båten och omgivningen.

I relingen finns inbyggda lyftöglor vilket gör att båten snabbt och enkelt kan lyftas via ”sling”. Det behövs inget ok eller långa band som skall föras in under skrovet.

En Stormer kräver inte mycket underhåll, inga ytor behöver poleras eller lackas, det räcker att sköja med färskvatten. Sittbrunnen är självlänsande, så man kan lämna båten utan tillsyn under längre tid.

Motor och utrustning kommer från Vetus som har ett omfattande återförsäljarnätverk i Skandinavien.

Stormer Marine i Amsterdam tillverkar aluminiumbåtar i storlekar mellan 5 och 10m. Under 2012 sjösattes Tugboat 85 Cabin och Patrolboat 100 detta är hyttbåtar med kojer och invändig styrplats.

Tekniska specifikationer

Tugboat 60 Rescueboat 65
L.ö.a 6,15 m 6,46 m
Bredd 2,10 m 2,34 m
Djup 0,54 m 0,59 m
Depl. 850 kg 1000 Kg
Skrov 4 mm Alu 5083 4 mm Alu 5083
Diesel 28-52 Hk 28-52 Hk
Max fart 10-15 kn 10- 15 Kn
Antal pers 10 10
CE kategori C C

En standardutrustad Stormer Tugboat 60 kostar 297 000 SEK
Rescueboat 65 kostar 325 000 SEK inkl mvs.

Info: www.batbyran.se