21 januari, 2013

Kupé och flybridge på Bavaria Virtess 420 i Düsseldorf

Det är inga tvivel om att båtbranschen satsar för fullt på båtmässan i Düsseldorf. Den nyligen avslutade båtmässan i London är bara en skugga av hur det såg ut i fornstora dagar, men i Düsseldorf ökar de stora båtföretagen i stället sina satsningar. Allra mest märks det på engelska Princess Yachts, men även tyska Bavaria har flera premiärer under den pågående mässan.

Bavaria Virtess 420 visas i både en variant med traditionell flybridge och en variant med coupé, där halva taket består av en stora skjutbar lucka medan den andra halvan är en skyddad solplats.

Med nya Virtess 420 ger sig Bavaria in i ett lyxigare segment på allvar. Virtess innebär att det tyska varvet lanserar en helt ny serie motorbåtar, som får en kraftfull design och stora innerutrymmen. Det känns direkt i de nya båtarna, som har gott om plats både i salongen, i kabinerna och på akterdäck såväl som flybridge.

Båtliv tycker att det här är en modern och mycket rymlig båt. Skrovet ser väldigt bulligt ut, särskilt i förskeppet och i kombination med den relativt platta botten borde det kunna ge stötiga sjöegenskaper. Men Bavarias representanter hävdar att båten går mjukt och behagligt i sjön. Vi återkommer med en rapport efter provkörning.

Bavaria har avslutat samarbetet med BMWDesign Group. Vid framtagningen av de nya flybridgebåtarna har Bavaria i stället arbetat tillsammans med det italienska designföretaget Too Design. De har skapat en rymlig flybridgebåt med 360 graders sikt från förarplatsen. Bakom förarplatsen, med plats för två personer, finns en rymlig sittgrupp med plats för sex personer.

Bavaria har satsat på lyxigare material än vanligt i inredningen i Virtess 420. Under däck finns en ägarkabin, två gästkabiner och stora badrum med separata duschutrymmen. Som tillbehör finns även en tvättmaskin.

Båten hade världspremiär på båtmässan i Cannes i september 2012.

Akterdäcket är smart designat med flyttbara sittplatser och bord. Med enkla handgrepp kan allting möblera som efter behov eftersom möblerna går på gedigna skenor i durken.
Lars-Åke Redéen

Tekniska specifikationer
Längd: 12,39 m
Bredd: 4,21 m
Djupgående: 1,11 m
Vikt: 11,4 ton
Bränsletank: 1 200 liter
Vattentank: 410 liter
Personer: 12
Kojer: 6
Kabiner: 3
Pris från 3,3 Mkr med 2xVP D6-370.
www.bavariasverige.se