17 januari, 2013

True Heading i nytt pilotprojekt

Alltför många fritidsbåtar seglar utan uppdaterade sjökort. Därför har den danska Geodata Styrelsen och av True Heading AB (publ) ägda Seapilot AB tillsammans lanserat projektet Säker kurs för att göra naviegringen för fritidsbåtar säkrare.

Många fritidsbåtar navigerar idag i blindo eller efter vana och erfarenhet snarare än att navigera baserat på uppdaterade papperssjökort. De danska myndigheterna Geodatastyrelsen och Søfartsstyrelsen vill ändra denna situation. Den danska Geodatastyrelsen har därför tecknat ett avtal med det svenska företaget Seapilot AB för samarbete om ett pilotprojekt som heter “Säker kurs” riktat till fritidsbåtar. Projektet kommer i ett internationellt perspektiv vara det första i sitt slag.

Problemet
Fritidsbåts användare har officiellt att använda uppdaterade pappers sjökort som det primära navigationshjälpmedlet, dock visar marknadsundersökningar att majoriteten av användarna i fritidsbåtar idag använder privat producerade digitala sjökortsprodukter.

Uppdateringar till danska papperssjökort kan laddas ner gratis från webbplatsen för den danska Geodatastyrelsen. Men då den manuella processen för att korrigera papperssjökort är tröttsam och tidskrävande bestämmer användaren ofta för att inte uppdatera dessa.

Danska Søfartsstyrelsen accepterar inte de privat producerade digitala sjökortsprodukterna som det primära navigationshjälpmedlet. Det finns dock inga officiella elektroniska digitala sjökort tillgängliga för användarna i fritidsbåtar idag. Detta är problemet som den danska Geodatastyrlsen har beslutat sig för att lösa.

– Den danska Geodatastyrelsen önskar i framtiden att ta ansvar för en mer säker navigering till sjöss i danska vatten. Vi behöver utveckla en prototyp för det framtida navigationssystemet riktat till marknaden för fritidsbåtar, men för detta behöver vi praktisk erfarenhet hur det skulle kunna fungera, förklarar projektledaren Stig Gelslev

Det huvudsakliga syftet med projektet är därför att få erfarenheter om hur fritidsbåtars navigatörer använder elektroniska sjökort som det primära hjälpmedlet för navigering tillsammans med navigations programvara som utvecklats av Seapilot AB. Detta som en förberedelse för utveckling av det framtida navigationssystemet för fritidsbåtar.

Var med i projekter under sommaren
Danska Geodatastyrelsen behöver cirka 200 användare med fritidsbåtar som kommer att vara villiga att delta i pilotprojektet.
Projektet skall utföras mellan 1 maj och 29 september, 2013.

Testområdet till havs kommer att täcka vattnen mellan Danmark och svenska västkusten. Proverna kommer att utföras med antingen en iPad version 2 eller högre eller en iPad Mini version 1 eller högre och var och en av dessa med 3G/GSM anläggning inbyggd. Även iPhone-version 4 eller högre kan användas som ett backup-system.

Pilotprojektet kommer att genomföras på officiella elektroniska sjökort som produceras av det danska Geodatastyrelsen och Svenska Sjöfartsverket och med kompletterande uppgifter från den danska Søfartsstyrelsen och det danska Meteorologiska institutet.