16 januari, 2013

Modern och aggressiv Heesen 58 m sportyacht

Holländska Heesen Yachts har tagit fram den här superyachten i samarbete med den italienska designern Francesco Paszkowski. Deras målsättning har varit att bygga en modern yacht med aggressiv look, något som de verkligen har lyckats med.

Samarbetet mellan Heesen Yachts och den italienska designern går tillbaka till 90-talet. Då stod de bakom en fantastisk 35 m motoryacht med namnet Opus II. På senare år har de även bland annat stått bakom interiören till ett par stycken halvplanande yachter i 50-metersklassen.

Exteriören till denna nya 58 meters design är en kombination av linjer från både bil- och flygindustrin samt yachtvärlden. Resultatet utstrålar kraft i varje liten del av yachten. Trots sina kompakta och strama linjer har yachten rum för ordentliga soldäck och massor av bekvämligheter.

Byggmetoderna är helt moderna. De stora fönsterpartierna är till exempel hellimmade och inlemmade i designen. I aktern finns stora utrymmen för ägarfamiljen när de ska solbada eller använda någon av alla de ”leksaker” som finns ombord.

En ovanlig finess är den stora Biminitopp som täcker stora delar av fördäcket.

Gästerna ombord kan husera i fem kabiner. Ägarhytten finns på traditionellt sätt på huvuddäck, medan de övriga kabinerna ligger på lägre nivåer.

För designen av det sportiga deplacerande skrovet står Van Oossanen Naval Architects. Båtens maxfart är cirka 23 knop med två stycken MTU dieselmotorer 16V 4000 M93L.

Tekniska specifikationer
Längd ö a: 57,4m / 188ft 4in
Bredd ö a: 9,90m / 33ft 10in
Maxfart: 23 knop
Räckvidd vid 12 knop: 3 200 Nm
Vattentankar: 20 000 liter
Huvudmotorer: 2 x MTU 16V 4000 M93L
Maxeffekt: 2 x 3.440kW
Backslag: 2 x ZF 9350
Motorkontroll: MTU Blue Vision
Propellrar: Scharan fembladiga med fast pitch
Huvudgeneratorer: 2 x Kilo-Pak 150kW
Reservgenerator: 1 x Kilo-Pak 67,5kW
Bogpropeller: HRP 125kW, hydraulisk
Styrsystem: Sperry Marine Systems
Stabilisatorer: Naiad Dynamics
Skrovtyp: Twin propeller motor yacht
Klass: ABS  A1 Yachting Service  AMS
Skrov: Aluminium
Överbyggnad: Aluminium
Info: www.heesenyachts.nl