15 januari, 2013

Svenska Delta 54 IPS vann Motor Boat of the Year

Det går bra nu för svenska Delta Powerboats. Det senaste beviset kom vid måndagskvällens prisutdelning för Motor Boat of the Year på Londons internationella båtmässa, där Delta 54 IPS tilldelades förstapriset i den prestigefyllda klassen Sportscruiser over 45 feet.

Delta 54 IPS har, tillsammans med lillasyster Delta 26, nyligen genomfört en mindre världsturné. Båtarna, som är designade av Lars Modin och byggs vid svenskägda Luxus Yachts i Estland, har visats på båtmässorna i Cannes, Hongkong och Fat Lauderdale.

Att 54-fotaren skulle vinna Motor Boat of the Year Awards 2013 var inte var någon total överraskning. Båten är mycket modernt formgiven och konstruktionen ytterst modern på många sätt. Hela tillverkningsprocessen följer den senaste tekniken och Deltabåtarna är förhållandevis lätta konstruktioner. Eftersom de byggs med injicering och vakuumteknik är de ändå väldigt starkt uppbyggda.

Materialvalen i Deltabåtarna är genomgående moderna och allt från beslag till träslag är valt med största omsorg.

Vid prisutdelningen i London var bland andra Kalle Wessel från Delta Powerboats på plats. Företagets huvudkontor finns i Stockholm med en flytande anläggning i Djurgårdskanalen.

Delta 54 IPS vann sin klass i konkurrens med flera namnkunniga motorbåtar:
Azimut 55S
Fairline Targa 62GT
Sealine C48
Mangusta 72

Tekniska specifikationer
Tekniska data
Design: Lars Modin
Material: Kolfiber
Skrovlängd: 16,6 meter
L.Ö.A: 18,1 meter
Bredd: 4,6 meter
Vikt: 14 000 kg
Bränslekapacitet: 2 x 900 liter
Säker räckvidd: 350 Nm
Marschfart: 25–32 knop
Bränlseförbrukning: 5 l/Nm
Motorer/prestanda: 2 x Volvo Penta IPS 600 / 32 knop
3 x Volvo Penta IPS 600 / 38 knop

Delta 26 Open fick innan jul ett unikt hedersomnämnande av Svensk Form. Båten belönades med ett hedersutnämnande av Vinnarna av Design S – Sveriges tyngsta designutmärkelse. Priset delades ut på Fotografisk Museet i Stockholm inför 600 personer 21 november.

Info:
http://www.deltapowerboats.se/54-ips/

http://www.motorboatsmonthly.co.uk/mobo-awards

Foto: Delta Powerboats.

Kommentarer

Sneseglaren 11:15:18 2013-01-16

Läckert att Delta på 10 år lyckats etablera sig – inta bara i Norden – och dessutom gå mot strömmen. Storebro borta, Nimbus en spillra medan Delta firar framgångar. Ett gott och inspirerande exempel. (OBS! Har ingen anknytning till detta bolag)