31 december, 2012

SSRS: “Falska nödraketer kostar både tid och resurser”

Varje år runt jul och nyår skickas mängder av nödraketer upp i luften, “på skoj”. När larmen går får våra frivilliga sjöräddare lämna både julmat och firande för att rycka ut. Ett uppdrag som kostar både tid och resurser – helt i onödan.

Varje år runt jul och nyår skickas mängder av nödraketer upp i luften av festglada privatpersoner. Gamla uttjänta nödraketer används som substitut för nyårsraketer. Under 2011 rapporterades totalt 34 fall med uppskjutna nödraketer som resulterade i sjöräddningsinsatser runt om i Sverige.

Hittills under 2012 har vi 23 rapporterade fall, och då har jul- och nyårsnatten inte ägt rum ännu. I samtliga fall talar mycket för att någon sköt upp en nödraket utan att det handlade om ett nödlarm. Förutom dessa 23 larm har Sjöräddningscentralen tagit emot ytterligare 57 samtal om nödraketer eller annat ljussken. Dessa samtal har man dock kunnat avfärda utan att skicka ut någon räddningsenhet.

– Vi tar alla larm på största allvar och våra frivilliga sjöräddare och räddningsenheter rycker ut på varenda ett. Det ingår i vårt uppdrag. Vi kan ju inte veta om det är ett busstreck eller någon som är i nöd på riktigt, säger Andreas Arvidsson, ansvarig för Maritima verksamheten på Sjöräddningssällskapet.

Att skjuta upp en nödraket utan att vara i nöd är olagligt

– Vi är skyldiga att undersöka alla larm om det kan befaras att nödraketen är uppskjuten till havs, säger Peter Hellberg, chef för Sjöfartsverkets Sjö- och Flygräddningscentral (JRCC).

Vid en sjöräddningsinsats larmar sjö- och flygräddningscentralen alltid ut minst två räddningsenheter och det kostar stora pengar varje gång. Dessutom innebär varje falsk nödraket att minst en frivillig sjöräddarbesättning ger sig ut på havet helt i onödan. Något som de gärna slipper, särskilt just på julafton!

Fotnot: Att skjuta upp nödraketer utan att någon är i nöd är olagligt. Den som ertappas blir föremål för polisutredning och kan dömas i domstol. Straffet för missbruk av larmanordning är böter eller fängelse i upp till sex månader.

Foto: SSRS.