20 december, 2012

Nacka kommun och Erstavik satsar stort

Naturområdet Erstavik kommer att bli mer tillgängligt än någonsin för allmänheten. Upprustade vandringsleder, bättre skyltning och en stor informationssatsning är några av godbitarna i de nya Erstaviksavtalen.

Nacka kommun har tecknat nya avtal med Erstaviks fideikommiss. Avtalen innebär en ny samarbetsmodell och att allmänheten ska kommer ha ännu mer glädje av kommunens största naturområde än tidigare. Avtalen är unika och innebär satsningar inom flera områden.

Vandringsleder, stigar och spångar kommer att rustas upp för att öka tillgängligheten Det ska dessutom bli lättare att orientera sig i det stora naturområdet. Nya vägvisningsskyltar, kartor och markeringar av leder kommer att sättas upp.

– Erstavik utgör en världsunik resurs för natur, friluftsliv och kulturmiljö i storstadens omedelbara närhet. Området är oerhört viktigt för Nackaborna men besökarna kommer från hela Stockholms län. Det är väldigt positivt att vi nu har kunnat sluta ett nytt tioårsavtal mellan Nacka kommun och Erstavik, säger Erik Langby, ordförande i kommunstyrelsen i Nacka.

I de nya avtalen ingår också en gemensam satsning på Nackas och Erstaviks webbplatser. Målsättningen är att fler ska få upp ögonen för Erstavik och de möjligheter till friluftsliv som erbjuds.

De nya avtalen mellan Nacka kommun och Erstaviks fideikommiss är unika eftersom ingen annan privat markägare har lika många besökare som Erstavik. Jämfört med tidigare avtal har större vikt lagts på Erstaviks dialog med föreningar, skolor och allmänhet. Carl af Petersens, som förvaltar Erstavik, ser dialogen med allmänheten som en viktig del i det dagliga arbetet på gården.

Länsstyrelsen har bidragit till kommunens satsning med över en miljon kronor från den lokala naturvårdssatsningen (LONA). Länsstyrelsen ser de nya avtalen som en viktig del i att långsiktigt säkerställa området för rekreation och friluftsliv.

Fakta:
Erstaviks fideikommiss är cirka 2 100 hektar stort.
Området ligger i Nacka kommun cirka 4,5 km sydöst om Stockholm.
Huvuddelen täcks av skogsmark och cirka tio procent av öppen mark.
2-3 miljoner människor besöker Erstavik varje år.