17 december, 2012

Tatuera dig med Sjöhistoriska

Har du undrat hur du skulle se ut i en äkta sjömanstatuering? Nu har du chansen att prova. Med mobilappen Tatuera dig med Sjöhistoriska kan du testa, utan nålar. Och utan stålar. Den 13 december öppnade tatueringsutställningen Tro, hopp och kärlek men appen finns i App Store redan nu. Den är gratis och museet har fri entré.

Torsdagen 13 december öppnade Sjöhistoriska museets Tro, hopp och kärlek, en utställning om sjömanstatueringar. Utställningen tar avstamp i Sjöhistoriska museets samling med sjömanstatueringar, en samling på drygt 170 tatueringsförlagor från 1920- och 1930-talen.

– Förlagorna är det centrala men vi vill vidga resonemanget. De klassiska sjömanstatueringarna har fått nytt liv eftersom många av de som tatuerar sig idag väljer Old School-motiv. Hur valde sjömännen sina motiv på 20-talet och vad lägger man för mening i samma motiv idag – vem vill pryda sin kropp med ett ankare, en ros eller en svala? säger Johan Gustafsson, utställningsproducent på Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer.

Med mobilappen Tatuera dig med Sjöhistoriska får du tillgång till ett urval av dessa förlagor, och kan se hur du skulle se ut med dem tatuerade på din egen hud. Du får också lära dig mer om vad motiven kan ha haft för betydelse för sjömännen och vad de kan stå för idag.

– Tanken är att man ska kunna testa de här vackra förlagorna på ett säkert sätt. Du ska inte behöva tatuera dig på riktigt för att skrämma slag på dina föräldrar, säger Anders P Näsberg, varumärkesredaktör för Sjöhistoriska museets webb.

Mobilappen Tatuera dig med Sjöhistoriska är framtagen tillsammans med Sweco Position AB och finns att ladda ned från App Store, gratis. En version till Androidtelefoner kommer i början av 2013.