12 december, 2012

Spårsändare ledde fram till tjuvgömma

Väldigt många båtägare har valt att installera en spårsändare på sin båt. Men den här tekniken fungerar lika bra på många andra podukter som drar till sig tjuvar. Vid ett inbrott i november 2012 hos företaget Lättviktsmotor i Norrtälje stals en Honda fyrhjuling samt ett flertal andra maskiner såsom snöslungor, högtryckstvättar, gräsklippare, röjsågar mm. Stölden var väl planerad och genomfördes snabbt.

Det tjuvarna inte visste var att det fanns spårsändare med GPS ifrån redknows placerade på det stulna godset vilket ledde till att polisen kunde samordna en insats mot platsen där stöldgodset förvarades. Tjuvgodset hade gömts undan i containers för vidare transport med lastbil. Det visade sig vara en välorganiserad liga som hade sitt boende alldeles intill vilket ledde till att polisen även kunde gripa 11 personer i samband med tillslaget.

Utöver det stulna godset från Lättviktsmotor återfanns dessutom ytterligare gods. Bland annat tolv lastbilsdäck med fälgar till ett värde av ca 100 000 kr, tre kompressorer till ett värde av ca 210 000 kr samt en mängd annat stöldgods. Det stulna godset som återfanns kommer ifrån olika delar av Sverige. Det totala värdet uppgick till över 1 Mkr.

– Beslutet att placera GPS-larm i maskiner som vi lagerhåller har betalat sig. Blir vi av med maskiner drabbas verksamheten ekonomiskt och dessutom drabbas våra kunder som kan bli utan leverans. Vi uppmuntrar alla våra kunder att montera spårsändare i sina maskiner det är en billig stöldförsäkring, säger ansvariga på Lättviktsmotor.

Polisen i Norrtälje påpekar att utan ett spårande GPS-larm hade företaget inte återfått det stulna godset och inte heller fått reda på var tjuvgömman fanns.

– Fallet visar att spårsändare är en mycket effektiv metod mot brottslighet och hjälper folk att få tillbaka sin egendom, säger Annika Schyler, skadechef på If företagsförsäkringar som försäkrar stora delar av det stulna godset.

Detta är troligen det största gripandet av så här många personer samtidigt i Sverige, med hjälp av ett spårande larm.