16 augusti, 2012

Årets största båtfest – Båtklubbarnas Dag lördag 25 augusti

Båtklubbarnas Dag i Stockholm är inne på tredje året och hålls i är lördagen 25 augusti. Det som började som ett litet hugskott har nu vuxit till en fest för hundratals båtåkande och publik. Från cirka 110 båtar i paraden år 2010 ökade det till över 250 båtar förra året.

Programmet på Stockholms vatten omfattar en stor båtparad med musik och galanta båtekipage, en omfattande båtsamling på Riddarfjärden med festligheter och salut samt båtklubbar som öppnar portarna till klubbhus och bryggor för allmänheten och bjuder på båtturer, musik och allehanda aktiviteter.

Det började med några klubbar i det inre av Stockholms vatten, men idén borde passa alla med båtintresse! Det är framför allt fest och parad, men det finns en allvarlig bakgrund.

De ideella båtklubbarna har funnits tätt intill och inne i städerna sedan över hundra år och utgör ett starkt inslag i såväl stadsbild som för innevånarnas rekreation. Idag lever dessa båtklubbar ett alltmer osäkert liv på grund av bygg- och exploateringsplaner. När nya stadsdelar växer fram intill vatten glöms fritidsbåtarna bort, båtklubbar trängs ut och på betongkajerna står det ”förtöjning förbjuden”.

I Stockholm samordnar Föreningen Båtklubbarnas Dag aktiviteterna. Men alla som vill delta över hela landet är välkomna att ansluta sig, få råd och tips för egna evenemang eller ”stjäla idén” och göra något helt eget för att uppmärksamma båtlivet lördagen 25 augusti.

Programmen på de olika båtklubbarna kl 11-15 beror på vad man ha resurser för. Men den stora båtparaden kl 15-ca 16 är gemensam.

Programmet den 25 augusti omfattar:
• Storståtlig båtparad (med segelbåtar, motorbåtar, flottar och andra flytande företeelser)
• Musicerande besättningar
• Öppet hus/brygga, båtturer för allmänhet, musik, café etc. OBS! Varje klubb har eget program.

Båtparaden har i år vuxit och en paradväg har blivit FYRA :
1. Från Ulvsundasjön, runda Lilla Essingen, till Riddarfjärden
2. Från Ålsten till Riddarfjärden
3. Från Eriksdal upp genom Årstaviken till Riddarfjärden
4. Från Stadshuset runt Kungsholmen och Lilla Essingen, till Riddarfjärden

Paradvägarna går utmed kajer, broar, bryggor och stränder och går utmärkt att följa för åskådare på land!

Festligaste båtekipage koras! Årets Bästa Parad Ekipage (en, eller flera båtar i kombination) belönas i flera klasser, med fina priser till både klubben och ekipaget. Prisgivningsceremoni blir det på Allt för Sjön i vår.

Stor avslutning med tuutfanfar klockan 16.00!

När alla båtar samlats på Riddarfjärden avslutas årets Båtklubbarnas Dag med en stor tut och mistlursfanfar, förstärkta av Strömma Kanals ångvisslor!

Mer finns att läsa på www.båtklubbarnasdag.se och på facebook Båtklubbarnas Dag.