5 december, 2012

Kritik mot stoppad utsättning av fisk i Stockholms ström

Att ha möjligheten att fiska mitt i staden gör Stockholm världsunikt som huvudstad. Därför finns det finns anledning till oro över det förslag som Europaparlamentet härom veckan röstade igenom. Det säger Gustav Andersson (C), Miljö- och skärgårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting

Pressmeddelande:

Laxfisket i Stockholms ström är hotat. I ett försök att rädda vildlaxen har Europaparlamentet, efter förslag från Kommissionen, beslutat att stoppa all utsättning av odlad lax i Östersjön.

– För Stockholm betyder det här att laxfisket i Strömmen snart är ett minne blott, fisket bygger helt på utsättning av lax, säger Gustav Andersson (C).

– Det är viktigt med naturlinslag även i en storstadsmiljö. Naturen ska vara nära, tillgänglig och levande. Fisket i Stockholms ström är världsunikt och en viktig del i detta, säger Gustav Andersson (C).

Förslaget som Europaparlamentet röstat igenom betyder bland annat att en gemensam förvaltningsplan för Östersjölax innehållandes flera konkreta åtgärder för att stärka vildlaxbestånden kring Östersjön tas fram. Som ett led i detta förbjuds alltså utsättningen av lax.

En gemensam förvaltningsplan med internationella riktlinjer för att rädda den vilda Östersjölaxen är en linje som Sverige har drivit hårt i EU.

– Däremot är det inte en EU-angelägenhet att bestämma över svenska älvar och älvmynningar, likt Stockholms ström. För detta finns det en fullgod svensk miljölagstiftning att följa. Det säger Gustav Andersson (C).

– Det finns en god nationell kompetens i Sverige när det gäller utsättning av lax, och en tradition som för Strömmen går tillbaka ända till 70-talet. Här måste vi värna vår självbestämmanderätt och inte låta EU lägga sig i regionala intressen, säger Gustav Andersson (C).