Navigationssällskapet i Stockholm, en av landets mer anrika båtklubbar, fyller 90 år. Det är naturligtvis värt att fira. Stort Grattis säger vi på Båtliv.
Navigationssällskapet finns på Djurgården i Stockholm. Där finns sällskapets egen hamn, som ligger centralt för alla som vill ha båten nära staden men ändå i ett lugnt område.
– För mig står Navis för många viktiga inslag, säger Björn Thelning, ansvarig för hamnverksamheten i sällskapet. Det handlar mycket om att kanalisera intresset för båtar och friluftsliv. Men det handlar också om att sprida kunskap i navigation och gott sjömanskap. En annan fördel är att Navis vänder sig till alla som söker sig till sjölivet – oavsett om de är motorbåtsägare eller seglare.
Om du ska sammanfatta 90 år med Navis?
– Som alla sammanslutningar har också Navis haft glansperioder och mindre framgångsrika perioder. Numera upplever vi att Navis står upp för de urspungliga ambitionerna och utvecklas positivt i linje med dem. Det känns som att de allra flesta medlemmar drar åt samma håll för Sällskapets framtid, säger Björn Thelning.
Eget båtförbund
Navigationssällskapet har en blandad historik. Under ”storhetstiden” hade Sällskapet lokalavdelningar ute i landet och fick status som båtorganisation och ”båtförbund”. Det lever kvar än i dag med motsvarande lilleputtroll i bland annat Svenska Båtunionen, SBU, och som en av sju grundare och ägare till Svenska Sjö, som är båtorganisationernas egen båtförsäkring.
Utöver dessa prestigefyllda uppdrag fungerar Navigationssällskapet idag snarare som en vanlig medelstor båtklubb med drygt 550 medlemmar.
Den främsta tillgången är den vackert belägna hamnen på Djurgården, granne med Waldemarsudde, Skansen och Gröna Lund och på bekvämt spårvägsavstånd till Stockholms centrum.
– Det gör hamnen särskilt attraktiv för alla gästande båtar under sommaren, säger Rasmus Berg, hamnkapten och ansvarig för gästhamnsverksamheten. Vi har glädjen att välkomna massor av båtar från alla tänkbara orter i Sverige men också en hel del långväga sjöfarare från utländska hemmahamnar.
Två klubbholmar
Djurgårdshamnen erbjuder förnämlig service med alla bekvämligheter får såväl klubbmedlemmar som gästande båtar. Här finns klubbhus med samlingslokal, TV, duschar, toaletter och tvättstuga och givetvis trådlöst internet.
Navigationssällskapet äger även två populära klubbholmar i Stockholms skärgård. Dels Lillöörarna (ja, två ön) strax norr om Grinda i mellanskärgården och dels Skepparholmen strax utanför Kryssarklubbens Malma Kvarn vid östra delen av Nämndöfjärden.
Klubbholmarna sjuder av aktiviteter hela sommaren. Den ”partysugne” hittar flest likasinnade på Lillis. På Skeppis samlas de med lugnare sinnen.
– Vi har en härlig vedeldad bastu med helt nya duschar, bra badmöjligheter även för barnfamiljer och eget fiskevatten, säger holmvärden Ingemar Nordahl. Sen brukar det bli mycket trevligt bryggsnack långt in på kvällarna. Även gästande båtar är välkomna.
Ingemar Nordahl är även festgeneral för 90-årsfirandet, som går av stapeln den 8 juni. Han utlovar en händelserik dag, som startar med chartrad båt från Stockholm centrum. Sen bär det av ut i skärgården med besök på båda klubbholmarna, festmåltid ombord och massor av firande på holmarna.
– Det ska bli något att minnas tills vi fyller 100, försäkrar Ingemar Nordahl.
Text: Jan Sterner
Bildtexter:
Alf har just fyllt 90 och är en av Navis äldsta aktiva medlemmar. Han och hustrun Ingabritt deltar givetvis i firandet av 90-åringen Navis. Här seglar de ut i sin Albin från favoritklubbholmen Skepparholmen.
Djurgårdhamnen med Waldemarsudde som granne (bakom båtarna) och Nacka och Stockholms inlopp längre bort.
Fr. v: Ingemar Nordahl, holmvärd Lillöörarna, Lasse Karlsson, sekreterare, Mikael Norrman, v ordf, Bo Berggren, hamnvärd, Anette Tigerholm, kassaförvaltare, Lars Edberg, ordf, Barbro Åkerlind, holmvärd Skepparholmen och Peter Järdemar, klubbmästare. (Saknas Björn Thelning, hamnvärd och Jan Sterner, redaktör Navisbladet, bakom kameran).