13 november, 2012

Samma skrov med el eller dieseldrift

Slovenska Alfastreet Marine är ett relativt nytt märke på marknaden för motorbåtar. På företagets hemsida finns tre modeller, vara en stor 62-fotare med dubbla dieselmotorer och de här två stiliga båtarna byggda på samma skrov men med helt olika framdrift.

Alfastreet Marine hade premiär för sin lilla elbåt Energy 18 vid Düsseldorf boat show I januari 2012 och fick ett stort intresse bland besökarna. Kombinationen av eldrift och hydrauliskt manövrerat tak väckte många besökares intresse.

– Vi bygger våra båtar för att de ska vara bra att använda och enkla att underhålla, säger Tjasa Luin Peric, vd för Alfastreet Marine.

Nu har företaget ett nytt projekt på gång, Energy 23. Den nya båten ska presenteras för första gången på Düsseldorf boat show i januari 2013. Den här gången handlar det om en längre och bredare båt på 7,8×2,4 m, som har anpassats ännu mer för privat användning.

I en version har Energy 23 konventionell drift och är kapabel till farter på 39 knop. För att klara det har den planande båten en motor på upp till 260 hk (190kW). Energy 23 har en kabin med två bäddar, ett litet pentry, toalett, en minisalong och 100 liter vattentank.

Mer intressant kanske elversionen av samma båt är. Den är tänkt för alla som klarar sig med en båt utan sovplatser. Elversionen heter Energy 18 och är en mer öppen version av 23-fotaren.

Tyvärr har vi inte fått så ingående specifikationer för Energy 18, men företagets hemsida uppdateras med fler uppgifter efter hand.

Tekniska specifikationer
Längd: 5,4 m
Bredd: 2,2 m
Vikt: 1 300 kg
Djupgående 0,4 m
CE-klass: C och D
Motor: 2–10 kW
Batterier: 4×210 Ah
Info: www.alfastreet-marine.si