7 november, 2012

Adam Holm vann guld vid VM i vindsurfing

Efter fyra dagars intensivt seglande i Maspalomas, Gran Canaria, har Sverige fått en världsmästare i vindsurfing. Den 18-åriga supertalangen Adam Holm vann guldet i Kona One-klassen i hårdast möjliga konkurrens före hela världseliten.

Årets VM i seglades i klassiska vindsurfingvatten på Gran Canaria. Totalt tävlade ett 60-tal seglare från tre kontinenter och länder som Kanada, Slovenien och Australien. I denna konkurrens hävdade sig alltså Sverige mycket väl.

– Jag har kämpat stenhårt i flera år men bara nått nästan fram förut. Därför är jag överlycklig över att äntligen ha lyckats erövra VM-guldet. Det betyder otroligt mycket för mig”, kommenterar en glädjestrålande Adam Holm sin vinst.

Vindarna var genomgående mycket lätta och nyckfulla under tävlingsdagarna vilket ställde oerhört stora krav på taktisk skicklighet och koncentration hos seglarna. Adam Holm visade sig vara den som bäst behärskade dessa krävande förhållanden och visade en imponerande jämnhet under de totalt sju seglingarna av vilka han vann fyra.

– På några få år har vi fått fram ett mycket starkt lag. Vi har satsat fokuserat på att matcha fram ett antal unga talanger genom målmedveten träning. Det känns fantastiskt när detta arbete har burit frukt, säger Johan Fallenius, ordförande i Svenska Kona One-förbundet.

Adam Holm – meritlista (VM i vindsurfing, Kona One-klassen)
2009 – Brons
2010 – Silver
2011 – Silver
2012 – Guld

Om Kona One-klassen
En av de snabbast växande vindsurfingklasserna i världen. Det är en så kallad entypsklass vilket innebär att alla seglare har identiska brädor. Ett segel används i alla vindar. Storleken bestäms av vikt, allt för att ge så rättvisa och lika förutsättningar som möjligt.

Foto: Adam Holm (18 år), världsmästare 2012.

Info: www.konaone.com