2 november, 2012

Dags för en svensk världsmästare i vindsurfing?

Chansen till guld finns definitivt när VM i vindsurfing i Kona One-klassen inleds denna weekend i Maspalomas, Gran Canaria. Kona One har på några få år utvecklats till en av de snabbast växande vindsurfingklasserna i världen och Sverige har några av de mest talangfulla seglarna.

Konkurrensen kommer samtidigt att vara knivskarp med 75 seglare från fyra kontinenter, flera av dem med både OS-meriter och VM-medaljer i ryggen. Bland favoriterna hör förra årets världsmästare, den danske vindsurfinglegenden Tim Aagesen, som vann sitt första VM-guld redan 1981 och sedan fortsatt rada upp medaljer. För första gången deltar också en av norsk seglings största, Jorunn Horgen, som seglat i två OS och vunnit totalt sex VM-guld i olika vindsurfingklasser.

Det svenska laget består av en mix av erfarna seglare och unga talanger. En av de största talangerna är Adam Holm (18 år) som vunnit medalj varje gång i de fyra senaste Kona världsmästerskapen. På damsidan hör Kajsa Larsson (19 år), som vann damklassen vid förra årets mästerskap, till en av favoriterna.

”Vårt lag håller absolut internationell toppklass”, säger Johan Fallenius ordförande i Svenska Kona One-förbundet. ”Våra förhoppningar är också högt ställda. Målet är att slå resultatet från förra årets VM”, fortsätter han.”

”Det har aldrig varit tuffare konkurrens vid ett VM än i år men jag har bara ett mål och det är guld”, säger Adam Holm.

Årets seglingar inleds på lördag den 3 november och pågår till 7 november. Väderförhållandena i Maspalomas är mycket stabila vid den här tiden på året med vindar på mellan 5 – 10 m/s, perfekta förhållanden för Kona One.

Tävlingarna arrangeras av E-7 Windsurfing Club, med tidigare waveriding-världsmästaren Marcos Perez som tävlingsansvarig, tillsammans med internationella Kona One-förbundet.

Om Kona One
En av de snabbast växande vindsurfingklasserna i världen. Det är en så kallad entypsklass vilket innebär att alla seglare har identiska brädor. Ett segel används i alla vindar. Storleken bestäms av vikt, allt för att ge så rättvisa och lika förutsättningar som möjligt.

Info: http://www.konaone.com/worlds2012