30 oktober, 2012

Skydd för Samsungs surfplattor och telefoner

Samsungs surfplattor Galaxy Tab 2 (7.0 och 10.1) med vattenskydd är väl användbara även i båtar. Båtliv har i sommar köpt och använt både en Samsung Galaxy SIII och en Tab 10.1 i olika båtar och skärgårdar. Vi är överraskade över hur lättanvända dessa mångsidiga kommunikationsverktyg är.

Plattan kom till mer användning än vad vi först hade tänkt. Vid årets segling på Västkusten visade sig de ordinarie sjökorten i GPS-plottern vara lite för gamla så vi seglade med plattan och sjökorten i Navionics app.

Resultatet är riktigt bra. Skärmen är inte lika bra som på en vanligt sjökortsplotter avsedd för användning i båtar, men om inte solen står på är tabben ett väldigt bra komplement. Dessutom kan man spara rutter med mera och få mycket mer information än i många vanliga plottrar tack vare internetkopplingen.

Navionics app med sjökort fungerar riktigt bra. För endast 10 Euro (telefonen) kan man ladda hem appen inklusive högupplösta sjökort. Det fina är att man bara behöver ladda hem de områden man behöver.

Vi har använt korten i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nederländerna och Turkiet. De har fungerat lika bra överallt.

Till surfplattorna och telefonerna finns nu även vattentäta skal, liknande de som finns för iPhone och iPad.

Galaxy Note 10.1 är en kombination av surfplatta, den interaktiva pennan S Pen och samtalsfunktion. Den har också en delbar skärmbild, vilket möjliggör helt nya upplevelser. Interaktiviteten höjs och istället för att bara konsumera innehåll som andra producerat kan du aktivt skapa och dela med dig av ditt egna innehåll. S Pen fungerar som en digital blyertspenna och kan användas för både nytta och nöje. Mer info.

Samsung släpper även Note 10.1 LTE. Fjärde generationens mobilnät har en teoretisk nedladdningshastighet på upp till 100 megabit per sekund. Det ger en bra internetuppkoppling för att strömma film från exempelvis HBO:s nya tjänst, som under hösten kommer som app till Samsungs mobila enheter.

Lars-Åke Redéen

Info: www.samsung.se