13 mars, 2012

Ryds Future Line MiljöBästaBåt 2012

Ryds Future Line F528 har valts till MiljöBästaBåt 2012. Bakom den prestigefyllda utmärkelsen står Svenska Båtunionens Miljökommitté. Småländska Ryds, som är en Skandinaviens största båtproducenter, har lagt stor vikt vid miljön när de har tagit fram sin nya modellserie, Future Line. Båtserien är byggd till 100 procent med vakuuminjicering, vilket minskar miljöfarliga utsläpp högst väsentligt. Även miljön i fabriken blir mycket bättre med vakuumteknik.

Ryds, som ägs av Nimbus Boats, är först i Skandinavien med att utnyttja vakuumtekniken till samtliga delar i båten, vilket gör skillnad med den omfattande produktion som företaget har. Även luckor och smådetaljer är tillverkade med vakuum.

– SBU:s miljöutmärkelse brukar gå till en större familjebåt där inte minst komfort och utrustning är av betydelse. Man får då även tillfälle att utvärdera alla de extrautrustningar som antingen är nödvändiga eller av andra skäl följer i dess spår, säger Thore Hansson, ordförande i Miljökommittén.

– I år har vi gått en annan väg. Vi menar att detta val i ett miljöpåverkansperspektiv får stora konsekvenser för miljön. SBU:s utmärkelse för MiljöBästaBåt år 2012 har just därför tillfallit en av de större tillverkarna i denna kategori, nämligen Ryds, med sin dagtursbåt F528 Sport.

Utmärkelsen delades ut på Båttinget på båtmässan Allt för sjön i Stockholm 5 mars.

Svenska Båtunionen är riksorganisation för landets båtklubbar med över 160 000 båtägare som medlemmar.

Miljökommitténs motivering till MiljöBästaBåt 2012:
Svenska Båtunionens utmärkelse ”MiljöbästaBåt” tilldelas i år ”Ryds Future Line, F528” för ett miljömässigt helhetsgrepp såväl vad gäller båtdesign, funktionalitet som tillverkningsprocess.

Mer info:
Thore Hansson
Tel. 070-654 7474
thore.ha@telia.com

Bildtext: Fr. v. Thore Hansson, SBU, Jonas Lundegård, marknadschef Ryds, Bengt Gärde, ordförande SBU. Foto: Roland Brinkberg.