19 oktober, 2012

Årets Pandabok 2013: Året runt – Naturen, vädret och de svenska årstiderna

Meteorologen och författaren Lage Larsson fick idag tillsammans med Johan Tell och naturfotografen Hans Strand ta emot WWFs utmärkelse Årets Pandabok 2013 av kung Carl XVI Gustaf för boken ”Året runt – Naturen, vädret och de svenska årstiderna”.

Utdelningen ägde rum i samband med WWFs förtroenderåds höstmöte 18 oktober på Ulriksdals slott i Solna.

Årets Pandabok är ett praktverk och en hyllning till ett Sverige som ständigt byter skepnad. Författarna Lage Larsson och Johan Tell tar oss tillsammans med fotografen Hans Strand med på en resa genom Sverige – och visar att ett solvarv rymmer betydligt mer än bara våra fyra årstider vår, sommar, höst och vinter. Naturen är nyckfull och boken bjuder på en läs- och bildupplevelse med överraskande fakta för alla oss som inte tar vackert väder för givet.

Bland annat får vi lära oss varför regnrockens tillbehör ”sydväst” kallas så, vem det var som skapade det vedertagna begreppet ”kung Bore”, varifrån begreppet ”järnnätter” kommer eller att samerna traditionellt delar in året i åtta årstider, med varje årstid kopplad till renarna, och att ordet ”höst” har att göra med insamlande, vilket finns kvar i uttrycket ”hösta in”.

Lage Larsson, känd tv-profil med ett förflutet som marinmeteorolog lyckas med hjälp av författaren Johan Tell att med ett vackert språk berätta om årstider och ljuset, vädret och alla de fenomen som skapas av jordaxelns lutning. Hans Strand har under ett helt decennium rest runt i landet för att genom storslagna bilder skildra årets gång – från magnifika landskap till särpräglade detaljer i naturen.

Juryns motivering: ”Året Runt tar oss med på en underbar årstidsresa. De utsökta bilderna ackompanjerar texten, varsamt och ömsint, explosivt och mäktigt – precis som vädrets egna krumsprång. En spännande bok om naturens krafter och den ömtåliga balans som är grunden för allt liv.”