12 oktober, 2012

Läcker 50-fotare från New England Boatworks

Ibland blir linjerna ovanligt läckra även på en motorbåt. Det gäller i högsta grad den här båten från en riktig high-tech båtbyggare, New England Boatworks (NEB). Varvet håller för tillfället på med den andra båten i denna serie med custombyggda båtar designade av Massachusetts-baserade Zurn Yacht Design. Denna 50 fots östkustbåt har just de linjer som har gjort de amerikanska New England lobsteryachterna så omtyckta. Samtidigt har båten ”heart and soul” från en performance cruiser. NEB räknar med att lansera båten under våren 2013.

Det ståtliga och effektiva skrovet har designats av Doug Zurn. Båten är försedd med två stycken MAN 1 550 hk dieselmotorer och Rolls-Royce vattenjet. Det ska ge denna eleganta båt fartresurser på uppåt 60 (!) knop och en behaglig marschfart på 50 knop, om nu det kan vara behagligt…

Zurn 50 är konstruerad i E-glas med vakuuminjicering, vilket ger en mycket stark konstruktion. Det är denna konstruktion som ger en elegant båt med klassiska linjer som ändå har så imponerande prestanda.

Båten har en stor cockpit med borttagbara bäddar om babord och styrbord. Man kommer enkelt in i båten via badplattformen och från sidorna. Varvet anser att båten främst kommer att användas av kust- och skärgårdspendlare och har därför lagt extra mycket vikt vid förarplatsen, som är välförsedd med det senaste inom marin teknik.

Under däck finns ordinarie kojutrymmen, ett L-format pentry och badrum.

NEB är främst känt för att bygga segelbåtar för America’s Cup, motorbåtar från 30 till 93 fot och senast byggde de Volvo 70 Puma Mar Mostro för Volvo Ocean Race. De har även byggt Bella-Mente, vinnare av 2012 Mini-Maxi World Championship.

Tekniska specifikationer:
Längd ö a: 15 m
Bredd: 4,35 m
Vikt: 20 ton
Bränsletankar: 2 700 liter
Vattentankar: 270 liter
Djupgående: 0,75 m
Motorer: 2×1550 hk MAN
Toppfart: 60 knop
Info: www.zurnyachts.com