5 oktober, 2012

Kraftfull italiensk uppvisning på Genuas båtmässa

I helgen drar Europas och en av världens största flytande båtmässor igång. Det är den internationella båtmässan i Genua som öppnar. Efter flera års sviktande hemmamarknad har dock de tidigare så stolta italienska varven dragit ner på sin närvaro. Ett undantag utgör Azimut Benetti Group, som på årets Genoa International Boat Show visar hela 26 yachter, varav fyra världspremiärer.

Benetti har nyligen lanserat vad de kallar ”Design Innovation Project”, dit de bjuder in världens bästa designers för att ta fram megayachter frö framtiden. Med i detta samarbete finns även världens främsta mäklare av yachter på 24 m och längre, Fraser Yachts.

Tidigare på höstsäsongen har de stora varven varit med på båtmässorna i både Cannes och Monaco, vilka båda sägs ha varit bra försäljningsmässigt. Världsmarknaden för megayachter, det vill säga båtar över 30 m (100 fot), är bättre än för de flesta andra delar av världsmarknaden. Båtliv besökte för några veckor sedan flera holländska yachtvarv och flera av dem har full produktion med väldigt lyxiga yachter.

I Genua är Azimut Benetti Group med sina varumärken den företagsgrupp som visar den allra största bredden av alla båtar över 10 m. Faktum är att samarbetet mellan Azimut Benetti Group och Genoa Boat show är väldigt nära sedan 52 år.

Azimut Benetti Group visar sina båtar både på land och i vattnet över totalt 4 000 m2. Det är möjligt att besöka 26 båtar i tre olika montrar, inklusive de fyra som får världspremiär på mässan.

För alal motorbåtsentusiaster blir det rena eldoradot med flera typer av båtar: öppna och flybridgebåtar, miljövänliga båtar och deplacementsbåtar.

Bland världspremiärerna finns Azimut 54 och Azimut 84 (lilla bilden), vidareutvecklingar av Azimut 53 respektive Azimut 82. Även Magellano 43 (stora bilden) får sin världspremiär på mässan med Hard Top versionen. Flybridgeversionen av 43:an hade premiär i Cannes tidigare i höst.

Magellano 43 är en mellanstor båt i en ny serie som Azimut tog fram för 2–3 år sedan för båtägare med riktigt stor plånbok som vill köra längre kryssningar i behaglig fart med relativt god ekonomi.

Utställda båtar från Azimut Benetti Group i Genua:
Atlantis 34 (Italian news)
Atlantis 38
Atlantis 44
Atlantis 48
Atlantis 58
Atlantis Verve 36
Magellano 43HT (worldwide premiere)
Magellano 43 Fly (Italian news)
Magellano 50
Magellano 76 (worldwide premiere)
Azimut 40
Azimut 45
Azimut 48
Azimut 54 (worldwide premiere)
Azimut 55S (Italian news)
Azimut 62S Italia
Azimut 64
Azimut 70
Azimut 84 (worldwide premiere)
Azimut 88
Azimut Grande 116
Benetti Delfino 93’
Boats in sea trials area:
Azimut 40S
Azimut 78
Azimut 95
Magellano 50